Salarisverhoging of meer tijd om te sporten? Kies voor het laatste, want daar word je gelukkiger van!
18 augustus 2019 
in HR
2 min. leestijd

Salarisverhoging of meer tijd om te sporten? Kies voor het laatste, want daar word je gelukkiger van!

Volgens onderzoek van Yale en Oxford word je gelukkiger van bewegen en sporten dan van geld. Dit is een groot hallelujah voor werkgevers. Wil je jezelf profileren als goede werkgever? Wil je je ziekteverzuimpercentage verlagen? Wil je gelukkige medewerkers? Dit zijn allemaal aspecten die bijdragen aan een gezonde organisatie met hoge productiviteit. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat een werkgever 3x nee antwoord op deze vragen. Sporten maar dus. En dan niet dat ene uurtje bootcamp een keer per week. Nee, stimuleer echt flink sporten, minimaal 3 keer per week. Dit is voor iedereen een win-win situatie toch?

Sporten maakt gelukkig

We wisten natuurlijk al een tijd dat je gelukkig wordt van sporten. Uit ervaring weet ik dat sporten voor meer energie zorgt, meer inspiratie, meer zelfvertrouwen, meer kracht (letterlijk en figuurlijk), een betere gezondheid, meer weerstand, minder stress, je maakt meer endorfine aan en het vergroot ook nog eens je sociale kring. Daarbij blijkt uit onderzoek van Yale en Oxford dat:

  • Sporten belangrijker is voor je mentale gesteldheid dan je economische status
  • Mensen die regelmatig sporten voelen zich gemiddeld 18 dagen per jaar slecht, ten opzichten van 35 dagen per jaar voor niet-sporters
  • Wanneer je aan sport doet waar je ook kan socializen, dat dit een positief effect heeft op je mentale gesteldheid

Geld of sporten?

Natuurlijk gaat (bijna) niemand zeggen: “nee dank je, voor mij geen salarisverhoging dit jaar. Ik wil liever kunnen sporten”. Salaris is en blijft belangrijk. Maar het is al lang niet meer het belangrijkste voor medewerkers. Sterker nog, de huidige generatie vind flexibiliteit, eigen regie, ontwikkelingsmogelijkheden en impact maken misschien wel belangrijker dan een goed salaris. Toch kunnen werkgevers nog flinke stappen maken op het gebied van sporten.

De ene organisatie biedt een gratis sportabonnement aan. De andere organisatie regels een uurtje bootcamp per week. Weer de andere organisatie doet hier niet aan mee, want ‘hier word toch alleen gebruik van gemaakt door mensen die al sporten’.

Dit laatste klinkt als een gekke beredenering, maar ze slaan hier wel de spijker op de kop. Het gaat er namelijk niet om dat je iets van sport aanbiedt als werkgever zijnde, zodat je iets van sport aanbiedt. Nee, het gaat erom dat je je medewerkers stimuleert om met hun gezondheid bezig te zijn. Om te sporten. Dat ze begrijpen waarom sporten zo belangrijk is. En dan niet alleen uitleggen dat hun productiviteit omhoog gaat natuurlijk, maar juist de voordelen voor henzelf.

Ga voor geluk door sporten

Geef je echt om je medewerkers en wil je ook nog eens voor jezelf profiteren van alle voordelen die gezonde medewerkers met zich meebrengen? Verdiep je dan eens uitgebreid in hoe je eraan kan bijdragen dat je medewerkers bewuster met hun gezondheid bezig gaan. Een leuk onderwerp dat je absoluut ook nog eens gaat helpen aan een paar extra streepjes voor binnen goed werkgeverschap. Hoe leuk is het wanneer je werkgever namelijk sport faciliteert en ook nog eens trainingen of lezingen waarom je zou moeten sporten? Of coaching om nu eens echt door te zetten om die 10km te kunnen rennen.

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen