De nieuwe trend: Rage Applying, shotgun solliciteren of scattergun solliciteren
03 augustus 2023 
2 min. leestijd

De nieuwe trend: Rage Applying, shotgun solliciteren of scattergun solliciteren


Lukraak solliciteren op veel vacatures tegelijkertijd

In de moderne arbeidsmarkt, waar de concurrentie om banen steeds heviger wordt, nemen werkzoekenden soms extreme maatregelen om snel van baan te veranderen. Een fenomeen dat steeds meer aandacht krijgt, is "Rage Applying,". Hierbij solliciteren mensen lukraak op een heleboel vacatures tegelijkertijd in de hoop snel een nieuwe baan te vinden. Hoewel het begrijpelijk is dat werkzoekenden hun kansen willen vergroten, heeft deze tactiek zowel voor- als nadelen.

Wat is Rage Applying?

Rage Applying, ook bekend als shotgun solliciteren of scattergun solliciteren, verwijst naar het proces waarbij werkzoekenden massaal en willekeurig solliciteren op talloze vacatures. Ongeacht hun relevantie of geschiktheid. Het doel van Rage Applying is om zoveel mogelijk sollicitaties te verzenden in de hoop dat een van hen uiteindelijk zal leiden tot een nieuwe baan. Deze strategie wordt vaak ingezet wanneer werkzoekenden gefrustreerd zijn door langdurige werkloosheid of ontevredenheid met hun huidige baan, en ze wanhopig proberen een nieuwe positie te vinden.

Voordelen van Rage Applying

1. Vergroting van de kansen

Een van de belangrijkste voordelen van Rage Applying is dat het de kansen van een werkzoekende op het ontvangen van een sollicitatiegesprek en een mogelijke nieuwe baan vergroot. Hoewel de meeste sollicitaties misschien niet leiden tot succes, kan de aanpak van "hoe meer, hoe beter" uiteindelijk resulteren in meer kansen om een nieuwe baan te vinden.

2. Snelheid van het proces

Door op grote schaal te solliciteren, kunnen werkzoekenden het sollicitatieproces versnellen. Het vermogen om meerdere sollicitaties in korte tijd te verzenden, kan resulteren in een snellere overgang naar een nieuwe baan, vooral als een van de sollicitaties succesvol is.

3. Het opbouwen van sollicitatie-ervaring

Rage Applying kan ook waardevolle ervaring opleveren met het sollicitatieproces. Werkzoekenden kunnen leren hoe ze zichzelf beter kunnen presenteren in hun cv's en sollicitatiebrieven, en ze kunnen waardevolle feedback ontvangen na afwijzingen, wat hen kan helpen om hun aanpak in de toekomst te verbeteren.

4. Potentiële verrassingskansen

Soms kan het lukraak solliciteren op vacatures onverwachte kansen met zich meebrengen. Een werkzoekende kan per ongeluk solliciteren bij een bedrijf dat op zoek is naar een profiel dat niet expliciet overeenkomt met hun vaardigheden, maar waar ze toch als geschikte kandidaat worden beschouwd.

Risico's van Rage Applying

1. Tijds- en energieverspilling

Een van de meest significante risico's van Rage Applying is de verspilling van tijd en energie. Het lukraak verzenden van sollicitaties naar ongeschikte vacatures kan resulteren in afwijzingen, wat demotiverend kan werken voor werkzoekenden. Deze tijd en energie hadden beter kunnen worden besteed aan het aanpassen van sollicitaties aan relevante functies.

2. Beschadiging van professionele reputatie

Het herhaaldelijk solliciteren op meerdere vacatures bij hetzelfde bedrijf kan de professionele reputatie van een werkzoekende schaden. Recruiters kunnen een indruk krijgen van onoprechtheid of gebrek aan focus, wat hun bereidheid om die persoon in de toekomst in overweging te nemen kan beïnvloeden.

3. Mismatch in banen

Door zich te richten op kwantiteit in plaats van kwaliteit, kan een werkzoekende uiteindelijk een baan accepteren die niet goed bij zijn of haar vaardigheden, interesses of carrièredoelen past. Dit kan leiden tot ontevredenheid op de lange termijn en weer een nieuwe zoektocht naar een baan.

4. Gemiste kansen voor personalisatie

Rage Applying kan leiden tot een gebrek aan personalisatie in sollicitaties. Werkzoekenden hebben mogelijk geen tijd om hun cv's en sollicitatiebrieven aan te passen aan elke specifieke functie, wat hun kansen op een succesvolle sollicitatie kan verkleinen.

Wat ik vind van deze nieuwe trend binnen het solliciteren

Rage Applying, het lukraak solliciteren op een heleboel vacatures tegelijkertijd, heeft wat mij betreft maar één groot voordeel: je leert jezelf steeds beter kennen binnen het sollicitatieproces. Dus als je niet perse op zoek bent naar een nieuwe baan, maar je wilt snel grote stappen zetten in jouw ontwikkeling als sollicitant, dan zeg ik: vooral doen. Maar in alle eerlijkheid; wie wilt er nu echt goed worden in solliciteren? Meestal wil je vooral een nieuwe baan die echt goed bij je past. In plaats van heel veel te gaan solliciteren om jezelf te ontwikkelen, kun je beter investeren in mijn handleidingen ;)

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen