Je moet je Feedback houden!
19 december 2014 
4 min. leestijd

Je moet je Feedback houden!

Wat ik heel erg merk aan het voor jezelf werken, is dat je vrij weinig feedback krijgt. Of laten we het maar gewoon zeggen, nagenoeg geen feedback. Geen positieve feedback en geen opbouwende feedback. En dat is best lastig soms. Niet altijd, want het is ook wel heerlijk dat je gewoon je eigen weg kunt volgen, zonder dat er anderen op je neus zitten met allerlei opmerkingen. Ja eerlijk is eerlijk, je kunt volledig je eigen dingen doen, zonder commentaar van die ene irritante collega, je baas die weer iets van je wilt of wat dan ook. Maar wegen deze (en heus nog wel wat andere) voordelen zwaarder dan het krijgen van feedback? En hoe kun je überhaupt het beste met feedback omgaan?

In de afbeelding hierboven staat “Je moet je feedback houden“, een uitspraak van mijn oud-collega Chris waar ik enorm hard om heb moeten lachen. Je moet je feedback houden, hilarisch toch? De grootste grap als jij dit eens tegen je manager zegt, kijken hoe hij / zij dan reageert. Ik zie er in ieder geval de humor wel van in. Maar er zit uiteraard, net als in bijna elke grap, een kern van waarheid in. Want feedback krijgen is niet altijd even leuk en hetzelfde geldt voor feedback geven. En dat laatste klinkt wellicht raar, want vaak is feedback geven goed bedoelt. Maar wanneer jij feedback geeft en het wordt niet gewaardeerd, dan zul je dit ook vaak direct merken.

De juiste manier om feedback te geven

Feedback geven is nog een specialisme opzich. Ik heb er tijdens mijn studie daadwerkelijk een aantal lessen over moeten volgen en heel wat rollenspellen over moeten doen. Maar je leert hier wel van en het is niet voor niets dat studenten van de Hoge Hotelschool een groot voordeel hebben binnen de arbeidsmarkt en vaak snel een management positie hebben. Natuurlijk niet alleen omdat we weten hoe feedback te geven, maar dat is er wel een onderdeel van. Dus hoe geef je nou goede feedback:

Begin altijd met positieve feedbackOpbouwende feedback

Zelfs als je niets positiefs te melden heb, dan begin je altijd met positieve feedback. Je verzint maar wat desnoods, maar geloof me, er is altijd wel iets positiefs te zeggen. Waarom begin je altijd met iets positiefs? Omdat feedback opbouwend moet zijn, iemand moet het gevoel krijgen hier ook daadwerkelijk van te kunnen leren. Dus als je direct met iets negatiefs begint, dan zal je tegen een muur oplopen en wordt er 9 van de 10 keer niets met jouw feedback gedaan.

Wees oprecht

Zoals ik hierboven ook zei, er is altijd wel iets positiefs te benoemen. Ga dus niet iets zeggen omdat je het moet zeggen volgens de regels, maar zeg het omdat je echt wilt dat diegene ervan leert en het de volgende keer nog beter doet. Oprechtheid wordt gevoeld en daarom wordt jouw boodschap veel sneller opgepikt.

Wees opbouwend

Feedback is opbouwend, om van te leren en om van te ontwikkelen. Ga dus niet iets keihard zitten afkraken, want kritiek en feedback zijn twee hele verschillende dingen! Je zou ook vragen kunnen stellen om erachter te komen waarom iemand bepaalde keuzes heeft gemaakt en daarop weer vragen stellen om te laten zien hoe iemand het anders zou kunnen doen. Zelf nadenken en dan ergens achter komen werkt echt 10x zo goed dan wanneer je iemand dingen gaat opleggen.

De juiste manier om feedback te ontvangen

Feedback ontvangenEn ook feedback ontvangen is soms (of vaak) een lastige. Want ondanks dat je weet dat het vaak opbouwend bedoeld is, kan het toch wel eens als kritiek voelen. Helemaal als je keihard hebt gewerkt en de feedback wordt niet helemaal op de juiste manier gegeven. Maar ook hier ben je zelf volledig verantwoordelijk voor hoe jij feedback opneemt, hoe het ook wordt gegeven. Denk hierbij aan de volgende punten:

Ga er altijd vanuit dat iemand het beste met je voor heeft

Als je hier vanuit gaat, hoe de toon ook is, hoe de feedback (soms kritiek) ook wordt gegeven, als jij ervan uitgaat dat diegene het goed bedoelt, zul je veel sneller de boodschap oppikken. En blijf je aardig, open en begripvol, dan zal diegene ook zien dat zijn / haar opmerkingen worden gewaardeerd en wordt het de volgende keer wellicht makkelijker om te geven en voor jou makkelijker om aan te horen.

Zie overal en altijd een les in

Feedback is goed voor je ontwikkelingIedereen ontwikkeld zich, iedereen heeft nog ontzettend veel te leren. En je kan pas echt leren als je open staat voor de visies en denkwijze van anderen. Met feedback hoef je heus niet precies te doen wat diegene zegt, je hoeft ook echt geen ja en amen te zeggen op alles en je hoeft al helemaal niet te denken dat jij iets fout hebt gedaan. Als iemand jou feedback geeft, dan betekent dat diegene ook kennis heeft over datgene en dat jij daar alleen maar van kunt leren. Je eigen inzichten en visies combineren met die van anderen: dan pas kun je echt ontwikkelen.

Geef een response in plaats van een reactie

Een reactie geven is heel makkelijk en snel. Helemaal met feedback zijn we geneigd om reacties te geven. Terwijl als jij een response geeft, dan denk je echt na over wat je zegt en wat je hiermee kunt. Lees hier ook het artikel over react vs response.

Neem en geef feedback vanuit 1 doel

En als we met z’n allen deze wijze lessen opvolgen, dan zal zowel het geven als het krijgen van feedback een heel stukje leuker en simpeler worden. En zullen we met z’n allen nog een stukje sneller ontwikkelen. En dat is vaak wat we toch willen en wat onze oerdrift ons oplegt: ontwikkelen! En oh ja, de voordelen van het niet krijgen van feedback wegen absoluut NIET op tegen het krijgen van feedback!

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen