Een flow uit onverwachte hoek!
01 februari 2015 
in Focus
3 min. leestijd

Een flow uit onverwachte hoek!

Je zit al een tijdje te doen wat je moet doen. Het is leuk en prima en het geeft je energie, maar je mist net dat ene beetje om nog meer uit jezelf te halen. Dat ene druppeltje om je enthousiasme over te laten stromen en om er een echte energieboost van te krijgen. En dan ineens… uit het niets, is ie daar! Je voelt dat het begint te stromen en je merkt ook ineens hoe dit ook alweer voelt. Want vaak merken we niet eens dat we weer richting stabiliteit glijden en ons laten meevoeren met de ‘flow’. Niks negatiefs, maar ik ga echt zo ontzettend goed met dat ene druppeltje extra. En telkens als ik dit druppeltje weer voel, dan weet ik weer waar ik het allemaal voor doe! Ken jij dit spreekwoordelijke druppeltje ook? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we deze niet vergeten?

De sluimerende flow

Met de flow meegaan, dat is toch wat iedereen zegt dat zo positief is? En dat is inderdaad ook wel lekker, maar af en toe kun je je eigen flow wel even een extra duwtje in de rug geven. Anders gaat deze flow over naar stabiliteit, automatisme en uiteindelijk misschien zelfs wel in een sleur. Af en toe moet je juist uit je flow komen, om er weer een tijdje lekker in mee te kunnen gaan. Maar hoe doe je dit?

Gun jezelf denk tijd

Dit is heel simpel. Neem elke week even een uurtje de tijd om na te denken. Geen tv, geen muziek, geen telefoon, geen mensen om je heen. Puur jij en je gedachten. Ben je nog tevreden? Gaat het goed? Voel je misschien ergens een steek? Bij welke aspecten voel je ultiem geluk? En kun je deze aspecten ook daadwerkelijk benoemen? Wat vind je dat goed gaat en wat zou beter kunnen? Zie je misschien punten waar jij je op zou willen ontwikkelen? En hoe zou je dit voor elkaar kunnen krijgen? Denk tijd, analiseer tijd, evalueer tijd!

Wat maakt jou blij?

Mijn druppeltje van deze week was het ontvangen van vijf (!!) boeken die ik had besteld. Het bestellen van de boeken zorgde niet direct voor een extra energiedrive, maar het ontvangen…! Vijf boeken over onderwerpen die ik leuk en interessant vind én waarvan ik gewoon weet dat ze me van nieuwe inzichten voorzien! Ik wist niet dat dit deze keer voor dit druppeltje kon zorgen, maar dat gebeurde. Wat een energie voelde ik ineens, wat had ik zin om te lezen, om te groeien, om te ontwikkelen en dit mijn nieuwe inzichten weer met jou te kunnen delen!

Kom er dus achter wat jou blij maakt. Probeer eens wat nieuwe dingen. Soms kan dit het maken zijn van bananen / havermout repen (gezond!!), soms kan dit een uurtje sporten zijn, soms kan dit nieuwe boeken zijn, soms kan dit een goed gesprek zijn… voor mij is het altijd anders en onverwacht. Juist een reden om altijd te blijven zoeken en doen naar dit druppeltje!

De heerlijke flow

En wat er dan gebeurt, als jij dit druppeltje hebt ontdekt: je komt in een heerlijke flow terecht! Je gaat weer, je knalt weer, je weet waar je het allemaal voor doet. Werktechnisch, carrière, geluk, liefde, wat dan ook… zodra dit druppeltje valt, dan voel je dat. En deze heerlijke flow zorgt ervoor dat je anderen hier ook mee aansteekt, dat je enthousiast en positief overkomt, dat je trots op jezelf bent en jezelf blijft ontwikkelen.

Met deze heerlijke flow kun je jezelf verbazen en doe je dingen die je anders niet zo snel zou doen. Je kan de wereld aan en je straalt. Dat is pas de echte flow waarin we willen zitten en willen blijven zitten!

Vraag jij je af waar ik het over heb?

Dat kan… heel veel personen gaan gewoon lekker op een normale flow en hebben weinig ervaringen met het druppeltje waar ik het over heb. Maar denk eens aan het moment dat je hoorde dat je was afgestudeerd, of dat je je eerste huis kocht, of toen je je eerste salarisstrook ontving, of wanneer je onverwacht een extreem hoog cijfer haalde voor dat ene tentamen… Voelde je toen geen rush door je lichaam stromen? Eentje die ervoor zorgt dat je barste van de energie? Dit is het druppeltje waar ik het over heb.

Ik wil alleen zélf ook invloed kunnen uitoefenen op dit gevoel. Ik wil niet hoeven afwachten op momenten dat deze rush zich voordoet, ik wil deze rush zelf veroorzaken!

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen