Dansend door je leven en carrière!
02 november 2014 
5 min. leestijd

Dansend door je leven en carrière!

Zoals op de afbeelding hiernaast beschreven: “Balter is dansen zoals de meeste dat van ons doen. Zonder opleiding of daadwerkelijke kennis, maar wel met plezier”. Ik zag deze afbeelding en was direct verkocht. Als eerste moest ik denken aan mijn jongere jaren, waarin ik de enige van mijn vriendinnen was die ‘niet zo mooi’ kon dansen, maar hier minstens zo veel plezier aan beleefde. En dit is een heerlijke gedachte, omdat ik met ontzettend veel plezier terugkijk op deze periode van mijn leven. Ten tweede was ik direct verkocht door deze afbeelding, omdat ik sterk het gevoel heb dat dit precies beschrijft hoe (ik vind) dat we het leven moeten leven…

Lach om jezelf

Eergisteren reed ik op mijn scootertje in het donker terug naar mijn villa. Mijn nieuwe vriendinnetje Sofia uit Noorwegen zat bij mij achterop en ik vertelde haar tijdens het rijden, dat het anders voelde dan normaal en dat ik vrij weinig voor me zag omdat het zo donker was. Ik was misschien wat meer moe, de avond was donkerder dan anders, de weg was opengebroken… ik kwam er maar niet uit waarom het anders voelde. Resultaat: ik reed met 15km per uur terug, omdat ik vond dat ik dan maar extra voorzichtig moest doen. Zelfs mijn Finse vriendinnetje Anna die normaal gesproken niet harder dan 20km per uur rijdt, vond dit toch wel erg langzaam… De volgende dag reed ik wéér in het donker, nu echter achter mijn Nederlandse vrienden. En ik was nog 2 minuten onderweg of ze riepen: “Cin, je lichten staan uit!”.

"To laugh at yourself, is to love yourself" | Mickey Mouse

Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze hele terugweg met een grote glimlach en sporadisch hardop lachend ben teruggereden. Mijn lichten staan uit… mijn god, en ik maar zoeken naar de oorzaken waarom het zo donker was. Gelukkig neem ik mezelf niet al te serieus en laat ik anderen nog harder lachen met dit verhaal. En dan voelt zo’n ‘fout’ ineens als een mooi verhaal (ondanks de domheid van mijn eigen actie). Durf om jezelf te lachen!

Niet genomen kansenGa ervoor

Hoe vaak hoor je niet van mensen: had ik nou maar… wat als ik toen wel… Als ik jonger was geweest… als ik een andere opleiding had gehad… als ik toen zou weten wat ik nu wist… ik wou dat ik dat durfde… Er zijn zo ontzetend veel redenen om iets niet te doen, terwijl juist die éne reden om het wel te doen je uitgangspunt zou moeten zijn. Ik wil als ik ‘later groot ben’ (wat nooit gaat gebeuren, want ik ben maar 1.58m gelukkig!) terugkijken op mijn leven met een grote glimlach op mijn gezicht. Terugkijken op mijn gekke danspasjes, mijn rare sprongen en mijn spontane acties, waar ik misschien niet heel hard en lang over heb nagedacht of voor heb gestudeerd, maar waar ik wel bij heb gelachen.

Dus nogmaals: ga voor die éne reden om iets WEL te doen, ongeacht hoe hard je hiervoor hebt gestudeerd of over hebt nagedacht. Het gaat je sowieso plezier brengen! Is het niet tijdens dat je dit aan het doen bent, dan wel achteraf omdat je met trots kan zeggen dat je het hebt gedaan / geprobeerd.

Wees trots op jezelf met een knipoog

Als er iemand trots is op zichzelf dan ben ik het wel. En ik ben niet alleen trots op mezelf, ik ben ook trots op anderen. Om hele kleine dingen, om grote dingen, het maakt eigenlijk niet uit. Alles wat jij (of ik) voor elkaar krijgt om te doen wat buiten je comfort zone ligt, daar mag je best trots op zijn. En je mag dit ook uiten. Pas uiteraard op dat je niet als een ‘wijsneus’ over komt, maar anderen vertellen wat je hebt gedaan of bereikt en wat je gevoel daarbij is, dat is delen van geluk. En je kan anderen hiermee inspireren. Waarom zeg ik dan met een knipoog? Omdat je jezelf nooit te serieus moet nemen, anders word je je eigen blokkade om te groeien. Dus ben je trots op wat je hebt gedaan of hebt bereikt:

  • Geef jezelf een schouderklopje (letterlijk)
  • Een high five met jezelf (letterlijk)
  • Een knipoog in de spiegel
  • Vertel de halve wereld hoe trots jij bent
  • En ga weer verder.

Blijf je te lang hangen in ‘hoe trots je op jezelf bent’, dan blokkeert dit je route om verder te gaan. Datgene waar je trots op bent was buiten je comfort zone, maar begint er nu binnen te raken. Ga dus weer op zoek naar nieuwe uitdagingen, naar nieuwe dingen om trots op te zijn en blijf jezelf schoudersklopjes geven!

Neem ook je carrière niet te serieus

Zojuist kreeg ik een Facebook berichtje van een vriendinnetje van de Hotelschool, dat ze het zo leuk vindt wat ik aan het doen ben. En dat ze zelf net haar baan heeft opgezegd, omdat ‘ze er klaar mee was’. Nu weet ik natuurlijk niet de achtergrond van ‘er klaar mee zijn’, maar ik kan hier enorm van genieten. Gewoon je baan opzeggen omdat je er klaar mee bent! Hoe heerlijk is dit. Dit geeft direct aan dat ze vertrouwen heeft in de toekomst en dat ze haar eigen geluk boven haar carrière stelt. Hier ben ik trots op! En ik bedoel heus niet dat iedereen nu ineens zijn / haar baan moet gaan opzeggen, maar ben jij het zat, zie je geen uitdaging meer, vind je het gewoon niet meer leuk (langer dan 3 maanden) of ben je toe aan iets nieuws: onderneem dan actie! Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je dit soort beslissingen durft te nemen, dat je Gewoon doenje carrière wellicht serieuzer neemt dan ieder ander. Want carrière moet leuk zijn, je moet er voldoening en geluk uit kunnen halen wil je echt gelukkig worden. En helpt een beslissing als je baan opzeggen hierbij, doe het dan gewoon! Er komen hoe dan ook weer andere, mooie, spannende, uitdagende dingen op je pad, en je kan er alleen maar van groeien!

Voor jou 10 anderen (in carrière begrippen!)

Sorry, maar het is waar. Je bent vervangbaar. Een bedrijf gaat niet (direct) failliet omdat jij weg bent. Je zult even herinnerd worden, maar ook dan zullen je collega’s weer verder gaan. En je zou dit ook niet moeten willen, om onvervangbaar te zijn… wat een druk legt dat op jou schouders zeg. Ik denk dat dit alleen maar meer stress met zich meebrengt en dus vermindering van resultaten. Dit stukje klinkt misschien een beetje negatief, maar zo bedoel ik het absoluut niet. Besef je je namelijk dat je vervangbaar bent, dan maakt dit je werk een stuk makkelijker. Je kan lichter ‘in het werk’ staan en je zal minder stress ervaren. Dus ook hierin, neem jezelf niet te serieus, want echt: voor jou 10 anderen.

Dus blijf dansen met plezier!

Wat je ook aan het doen bent, blijf dansen en behoud het plezier!

Dans door je carriere

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen