De kracht van dankbaarheid
26 november 2014 
5 min. leestijd

De kracht van dankbaarheid

Dankbaarheid… een gek woord eigenlijk. En wanneer gebruik je dit woord nou? Zeg jij wel eens ‘ik ben dankbaar voor…‘? Beetje ouderwets klinkt het. En toch schuilt er zo ontzettend veel meer in dit woord. Dit woord is helemaal geen woord, het is een gevoel. Ik zit hier momenteel bij Vapiano een theetje te drinken, met rode wangen en een warm gevoel en ik ben dankbaar voor deze warmte. Mijn god, wat heb ik het koud gehad afgelopen dagen. Buiten, op de bank, in bed, ik kon er maar niet aan wennen. En nu heb ik het heerlijk warm, ik geniet er echt van en ik word hier een stukje blijer van. Maar waar kun je allemaal dankbaar voor zijn? En wat voor een invloed heeft dit op jouw humeur, maar ook op je leven?

Dankbaarheid en de positieve gevolgen

Zojuist kwam mijn lieve vriendinnetje Jilly even langs, voor een snel drankje en om even bij te kletsen. En laatst kwamen we erachter dat we allebei fan zijn van de gedachtes achter het Taoïsme en dat dit een positieve invloed op ons leven heeft. Zij kwam hier namelijk mee in aanraking toen ze super druk was met haar studie toegepaste biologie, geen tijd had ‘om te leven’ en hiervan baalde. Één van de dingen uit het Taoïsme is dankbaarheid. Dat je je bewust focust op de aspecten in je leven waar je blij van wordt, waar je dankbaar voor bent. Dit klinkt misschien gek, maar doe je dit bewust, dan voel je je veel positiever en zal je focus minder snel naar de aspecten gaan die je momenteel niet zo ziet zitten. En zo vertelde zij dus ook, sinds ze bekend is met het Taoïsme, dat ze veel blijer en positiever is.

Hoe pas je dankbaarheid toe?

Bewuste dankbaarheidDit klinkt wellicht als een hele gekke vraag, maar ontzettend veel mensen nemen dankbaarheid voor lief. Ze waarderen wel wat ze hebben en wat ze doen, maar ze staan hier niet bij stil, ze ervaren ontzettend veel dingen als ‘logisch’. En natuurlijk zijn heel veel dingen ook logisch en bijvoorbeeld een mooi gevolg op jou harde werken, het wonen in een fijne omgeving, de economie, het kunnen doen van een studie, elk jaar op vakantie… maar dat betekent niet dat we het voor granted moeten nemen. Waarom wel zeuren over die ene regenbui en niet dat ene zonnestraaltje benoemen? Waarom wel zeuren over de verkeerde rij aan de kassa en morgen niet benoemen dat je de goede rij hebt gekozen? Als je beseft in wat voor een mooie wereld je leeft, als je je beseft dat we van geluk mogen spreken dat we in dit deel van de wereld zijn geboren, als je je beseft dat je het helemaal nog niet zo slecht doet, dan pas word je je hier echt bewust van.

Bewuste dankbaarheid

En daarom kun je jezelf trainen op bewuste dankbaarheid. Wees je bewust van de mooie aspecten in je leven, wees je bewust van de omgeving waarin je woont, wees je bewust van de mensen om je heen, wees je bewust van je kunnen, wees je bewust van je gezondheid en wees je bewust van jouw vermogen om jezelf gelukkig te maken.

Oefening om dankbaarheid te voelen

Het is heel simpel, maar als jij elke dag (ochtend, middag of avond, het maakt niet uit) vijf dingen tegen jezelf benoemt waar je dankbaar voor bent, dan zul je merken dat je je veel sneller op de positieve aspecten van je leven kunt focussen. Maar je zult ook merken dat dit uiteindelijk vanzelf gaat, dat je bewust gaat begrijpen waar we allemaal dankbaar voor mogen en kunnen zijn en dat deze vijf punten, waar je op het begin waarschijnlijk nog moeite mee hebt, er zo een stuk om vijftien worden.

Mijn vijf punten van dankbaarheid

Om maar gelijk even daad bij woord te voegen, mijn vijf punten van dankbaarheid vandaag:

  1. De garage van mijn schoonmoeder in Amsterdam. Hierdoor kan ik naar Amsterdam rijden wanneer ik wil, gratis mijn auto parkeren, op mijn fiets stappen en doen alsnog ik nog steeds in Amsterdam woon
  2. Mijn nieuwe wollige handschoenen die ik zojuist bij de dumpwinkel heb gekocht én die om mijn kleine handjes heen passen zonder dat de vingers 5cm te lang zijn (behalve mijn pink, die is alsnog te groot…) en die ik direct aan kon doen omdat ik me veel te koud had aangekleed
  3. Mijn countdown die aangeeft dat ik nog maar 3 dagen, 22 uur, 24 minuten en 52 seconde hoef te wachten voordat ik eindelijk weer bij mijn vriend ben!
  4. Mijn katten, die ondanks dat ze mijn hele huis zanderig en vies maken en zowel muizen als vogels mee naar binnen nemen, me toch heel veel liefde geven
  5. Mijn vermogen om me op de juiste dingen te focussen en hiermee mooie dingen aantrek. Zo kreeg ik zojuist weer een berichtje van iemand dat we wellicht iets voor elkaar kunnen betekenen (ze hebben 400.000 bezoekers op hun website maandelijks…)

Bewuste dankbaarheid

En eerlijk gezegd kan ik nog wel even doorgaan:

  1. Mijn vriendinnen, die me dit weekend komen helpen op de carrièrebeurs om CV’s te checken (kom jij ook even langs?!)
  2. De verwarming, die me warmte brengt en een heerlijk huiselijk tikje en die ik helaas continu vergeet uit te zetten
  3. De mist, die ervoor zorgt dat je enorm mooie taferelen krijgt
  4. De prachtige kleuren van de herfstbladeren
  5. Mijn buurvrouw, van wie ik de hark mocht lenen en nu dus mijn tuintje op orde heb kunnen brengen

Nou ja… volgens mij begrijp je hem wel!

Wat gaat deze bewuste dankbaarheid je opleveren?

Wanneer je deze oefening doet, het liefst zodra je wakker wordt of voordat je gaat slapen, dan zul je zien dat je je veel sneller leert focussen op de positieve dingen om je heen. Want ook als je even niets weet te benoemen, dan zul je toch iets moeten benoemen. Dus dan zeg je bijvoorbeeld: je bed, of dat je veilig kunt gaan slapen (want zo vanzelfsprekend is dat niet) of je collega’s, of je bovenbuurman omdat hij geen herrie maakt… Het maakt niet uit, zolang je maar iets noemt. Het bestaat namelijk niet dat er niets is waar je dankbaar voor bent, ook al zit het niet direct in je bewuste gedachtes.

Dus een heel groot voordeel van deze bewuste dankbaarheid is dat je je eerder focust op de positieve dingen en niet direct meer op de negatieve aspecten of gebeurtenissen en je zult zien dat je je hierdoor veel blijer, vrolijker en gelukkiger gaat voelen. En dit is niet iets waarin je moet geloven of niet, het werkt. Punt. Dus probeer het voor minstens twee weken voordat je hier een oordeel aan hangt.

Dankbaarheid

 

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen