Ken jij jouw levens DNA?
03 oktober 2015 
3 min. leestijd

Ken jij jouw levens DNA?

Levens DNA! Afgelopen week was ik koffie aan het drinken met één van mijn nieuwe collega’s onder het mom van elkaar beter leren kennen. Heel leuk en interessant vind ik dit altijd, want het biedt een mooie mogelijkheid om buiten de feitjes (waar kom je vandaan / wat heb je gestudeerd / waar heb je hiervoor gewerkt) wat dieper in te gaan op wat levensvragen. Soms blijf je aan de oppervlakte, soms ook niet. En deze keer kwamen we op het mooie onderwerp “waar wordt jij blij van” en “wat is jouw doel in het leven?” uit. Hier moest ik goed over nadenken, maar ik ben niet ontevreden met mijn antwoord!

Waar wordt jij blij van?

Zoals ik net ook al zei, na de gebruikelijke feitjes gedeeld te hebben, vroeg deze collega aan mij: en waar word jij blij van? Super leuke vraag waar ik direct al bij begon te stralen. Waar word ik blij van?

 • Mensen die een sprintje trekken voor de tram en deze halen
 • Aan het strand zitten, zonnetje en koffie
 • Een boek lezen die onverwachts heel fijn is
 • Vier keer in de week willen sporten en dat dit ook is gelukt
 • Thuiskomen in een opgeruimd huis
 • Goede gesprekken
 • Hardop lachen op de fiets en zien dat mensen teruglachen
 • Een onderonsje met iemand in de trein, zonder dat je diegene kent

Eigenlijk kon ik nog wel even doorgaan, maar uit de blik op zijn gezicht kon ik uitmaken dat dit niet helemaal het antwoord was waar hij op had gehoopt. En jij dan? Vroeg ik maar om te kunnen bekijken waar hij wel op doelde. En ja hoor, het ging over de diepere levensvraag. Meer in de trant van: waar wordt jij blij van in je leven, wat wil je bereiken in je leven en wanneer zou je echt tevreden zijn?

Je levens DNA

Zo noem ik het bij deze maar even, het levens DNA! Uit zijn antwoord kon ik opmaken dat hij enorm ambitieus is in zijn levens DNA. Denk richting een soort Steve Jobs rol, inclusief invloed kunnen uitoefenen binnen deze wereld. Het verschil kunnen maken en de hele wereld hiervan mee kunnen laten genieten. Super mooi als dit je uiteindelijke doel van het leven is en je DNA hier dus op laat baseren. Maar toen moest ik natuurlijk weer…

Wat is mijn levens DNA?

Pff lastig zeg. Ik moest hier echt even goed over nadenken. Vroeger wilde ik altijd een weeshuis starten in een derde wereldland en ik vind het nog steeds heel belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn. Vinden en hier ook echt iets mee doen zijn twee verschillende dingen bij mij, maar ik probeer mezelf hierin wel te blijven stimuleren. Dit heeft echter niets met mijn levens DNA te maken, het is iets wat ik belangrijk vindt. Dus wanneer zou ik écht tevreden zijn als ik later terugkijk op mijn leven? Eigenlijk weet ik het wel en eigenlijk weet ik het al heel lang. Het is alleen niet zo ambitieus als de wereld veranderen… Oke, komt ie:


Mijn levens DNA bestaat uit doen in plaats van denken, leven in plaats van geleefd worden, lachen in plaats van moeilijkheden en overal waar ik kom wil ik een stukje Cin achterlaten. In de hartjes van mensen, in de gedachten, door iets toe te voegen, door een herinnering, door een glimlach. Het maakt me niet uit, maar ik zou het enorm mooi vinden om in alles wat ik doe mezelf volledig te kunnen laten zien en hierdoor een stukje van mij achter te laten. En nu ik dit opschrijf merk ik eigenlijk dat dit ook enorm ambitieus is. Wellicht niet op zo’n grote schaal als de hele wereld, maar wel op zo’n grote schaal als mijn wereld.


Hoe kom je achter je levens DNA?

Ik hoop dat je het al merkt aan mijn blogberichten. Ik vind het super leuk om mijn gedachtes met je te delen, of het nou gaat om carrière, solliciteren of gewoon een stukje Cin, maar ik vind het ook belangrijk dat jij wat concrete handvatten krijgt om ook verder te kunnen. Dus wat kun jij hier nou mee en hoe bepaal jij voor jezelf je levens DNA?

 • Schrijf eens op waar jij écht blij van wordt
 • En denk dan eens dieper na over de vraag waarom je hier blij van wordt
 • Kun je bij deze verschillende dingen een overkoepelend aspect vinden? (bij mij zijn het bijvoorbeeld de kleine dingen en gevoelens waar ik echt blij van wordt)
 • Denk dan ook eens terug aan afgelopen jaren en schrijf de dingen op waar jij trots op bent
 • En hoe komt het dat je hier trots op bent?

Als het goed is heb je nu al een redelijke lijst verzameld en flink wat gedachtegoed hieraan besteed. En nu denk je misschien, en nu?

En wat kun je hiermee?

Om klein te beginnen: ga eens meer dingen doen waar je echt blij van wordt. En als jij je levens DNA hebt bepaald, zorg dan ook dat je deze blijft onthouden en hiernaar blijft handelen! Geloof me, in deze tijden van structuur, geleefd worden, verwachtingen en super veel afleiding is dat nog best moeilijk. Maar niet onmogelijk!

Levens DNA 2

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen