Weekend!! Wat ga jij doen?
21 februari 2015 
3 min. leestijd

Weekend!! Wat ga jij doen?

Yes! Het is weekend!! Op vrijdagochtend beginnen op Facebook, Twitter en Instagram de eerste statusupdates, foto’s en quotes geplaatst te worden over dit heerlijke vooruitzicht. Iedereen heeft er zin in, want het betekent dat je je even kan bezig houden met de dingen die JIJ leuk vindt en niet die je werkgever leuk vindt. Hoe heerlijk is dit! Maar doe je ook daadwerkelijk dingen in je weekend die jij leuk vindt? Of doe je dingen omdat dit de enige tijd is dat je tijd hebt voor deze dingen (schoonmaken, verplichtingen, boodschappen…). En wat kunnen we leren van de personen die echt kunnen genieten van het weekend? En doen zij dit, zodat wij dit ook kunnen?

De verplichtingen

Één van mijn vorige collega’s had standaard élk weekend minstens twee verjaardagen. Op de vraag of hij hier zin in had, was het antwoord standaard nee. Een vriendinnetje van mij begint elke zaterdag standaard samen met haar vriend met het schoonmaken van haar huis. Een andere kennis staat elke weekenddag om 7.00 uur op, om te gaan sporten. Weer een ander ligt de halve dag in bed, omdat ze zo moe is van het werken afgelopen week. Of elk weekend naar je ouders moeten, omdat ze dit van je verwachten. Zelf ben ik altijd elk weekend rusteloos, omdat ik graag leuke dingen wil doen en bang ben dat de tijd te snel gaat, waardoor ik juist weer minder kon genieten van wat ik wél deed.

Geen verplichtingen

Maar er zijn ook mensen die helemaal geen verplichtingen kennen en hebben in het weekend. Totaal hun eigen ding doen, waar ze op dat moment zin in hebben. Want daar is het weekend eigenlijk toch voor? Of vooral heel veel drinken en uitgaan, want je kan tenminste uitslapen. Of vooral niet gaan sporten, want het is weekend.

Wanneer doe je iets wat je echt wilt?

Dit vind ik wel een lastige! Want aan de ene kant wil ik ook lekker een schoon en opgeruimd ruis, wil ik mijn familie ‘onderhouden’ en sporten om met goede energie van het weekend kunnen genieten. Aan de andere kant wil ik soms gewoon helemaal niks. Maar als ik dan weer helemaal niks doe, dan voel ik me nutteloos, futloos en erger ik me aan mijn niet opgeruimde huis.

Voor mij zijn deze ‘verplichtingen’, dus eigenlijk mogelijkheden om extra van het weekend te genieten. Doe ik deze verplichtingen namelijk niet, dan kan ik minder genieten. En ik weet dat dit bij iedereen anders is, maar ik weet ook dat veel mensen tegen deze tegenstrijdigheid aanlopen. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om in het weekend lekker een wijntje te drinken en leuke dingen te doen met vrienden, maar ik vind het zonde om de volgende dag totaal brak en moe te zijn.

Dus wat ik wil nou tijdens dit heerlijke weekend?

Verplicht genieten

Want dat wordt het uiteindelijk. Dingen niet doen omdat het je weekend is, maar eigenlijk wel willen doen omdat je weet dat je je dan beter voelt, is best gek. En dan wordt genieten dus ook een verplichting, omdat je er voor jezelf zo’n druk op legt… En om dat te vermijden, kun je beter voor jezelf bepalen waar jij je goed bij voelt, hoe je ervoor zorgt dat je leuke dingen kan doen, zonder met je hoofd bij ‘ik moet nog…’ te zitten en genieten van het moment zelf. Hoe je dit kunt doen?

Zorg voor goede energie

Waar krijg jij goede energie van? Sporten? Uitslapen? Een heerlijk ontbijt? De krant lezen? Start je dag met iets waar je goede energie van krijgt en je werkenergie even kan opbergen. Vooor mij is dit bijvoorbeeld sporten.

Zorg dat je je verplichtingen zo snel mogelijk doet

Je huis opruimen, studeren, familiebezoek (waar je geen zin in het)… Direct na het ‘behalen’ van je goede energie. Dan ben je er vanaf, zit je er niet meer tegenaan te hikken, zit dit niet meer in je hoofd en kun je je volledig focussen op de leuke dingen.

Kun je het niet direct doen?

Schrijf het dan op als to do, inclusief dag en tijdstip waarop je dit gaan doen, zodat je voor jezelf een commitment hebt gemaakt en hier niet meer over hoeft na te denken waneer je het gaat doen. Je hoeft er niet tegenop te zien of tegenaan te hikken, want je hebt toch al besloten dat je het dan en dan gaat doen.

Geniet van het moment

Met iets leuks bezig en alweer denken aan wat je hierna gaat doen. Zo herkenbaar, maar zo zonde. Houd jezelf scherp op het genieten in het hier en nu, zodat je ook écht kunt genieten. Benoem hardop wat je waardeert aan het moment, waar je dankbaar voor bent. Dit klinkt misschien een beetje soft, maar het helpt je echt om in het nu te leven. Kijk om je heen en zie de dingen, in plaats van kijken zonder te zien.

Een mooie combinatie

Voor mezelf heb ik besloten dat het het beste is om een combinatie te maken tussen de ‘verplichte’ dingen en de dingen die ik echt leuk vind om te doen. Waarom? Zodat ik deze verplichte dingen kan afstrepen, wel in een schoon huis kan leven en met een leeg hoofd kan genieten van de dingen die ik graag wil doen. Dus ja, ik sta lekker vroeg op om te sporten of om mijn huis op te ruimen, maar daarna kan ik wel lekker koffie drinken, de krant lezen, op terras zitten, boek lezen, in het park liggen, uiteten gaan en film kijken!

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen