Inspirerende interviews #2 met Bo van Plateringen!
07 oktober 2014 
6 min. leestijd

Inspirerende interviews #2 met Bo van Plateringen!

Inspirerend interview nummer 2 met Bo van Plateringen! Zoals je zo gaat lezen: een zelf analyserend type met allerlei mooie ontwikkelingen in zicht, en toch omschrijft ze zichzelf als een huismusje die graag op de bank series kijkt. Heel verdiend trouwens als je weet waar zij zich allemaal mee bezig houdt: Bo, een carrière dame met een (meer dan) fulltime baan als Accountmanager bij Netwerkorganisatie Van Santen Netwerk, Marketing en Communicatie B studerend, 6 maanden zwanger, vrouw van een creatieve ondernemer én ook nog gewoon de tijd en energie om zojuist bijna 2 uur met mij aan de telefoon te hangen voor dit inspirerende interview!

Hoe krijgt ze dit allemaal voor elkaar, wat drijft haar, hoe komt ze aan haar inspiratie en uit welke valkuilen wilt ze wat minder vaak omhoog krabbelen? Dit zijn de interessante vraagstukken die ons er laten achter komen waar Bo haar energie, drive en enthousiasme vandaan haalt. Lees, geniet en wordt geïnspireerd!

Fulltime baan, studie én zwanger?

Eerlijk gezegd gaat het gewoon vanzelf. Ik heb enorm geluk dat ik voor alsnog ‘makkelijk’ zwanger ben, dus dat speelt binnen mijn carrière geen grote rol. Tuurlijk ben ik ’s avonds wat minder waard, maar goed uitrusten en op tijd naar bed doen wonderen. En ik heb een fijne werkomgeving, waarin mijn collega’s Christian, Helga en Esmée het beste met mij voor hebben, zowel werk gerelateerd als met mijn gezondheid. Wat betreft mijn studie en werk, het sluit op elkaar aan en voelt voor mij als één. Door mijn studie word ik geïnspireerd en krijg ik nieuwe inzichten voor mijn huidige werkzaamheden en door mijn werk kan ik de juiste voorbeelden en casestudies aan mijn studie koppelen. Het geeft mij de mogelijkheid mezelf te blijven ontwikkelen, groeien en uitdagen. En dat geeft energie in plaats van dat het energie neemt!

"It always seems impossible, until it's done" - Nelson Mandela

Wat is jouw meest inspirerende plek?

Dit is voor mij een lastige vraag… het gaat namelijk bij mij niet zozeer om de plek. Mijn inspiratie begint te stromen vanuit gesprekken met personen, waar dan ook ter wereld. In de Albert Heijn bij mij om de hoek, op vakantie met een random persoon, een zakengesprek met één van mijn klanten, met vriendinnen tijdens een koffietje. Het gebeurt niet altijd, maar als het gebeurt dan is er iets in het gesprek dat mij triggert en dat hoeft niet eens over werk of datgene waar ik inspiratie voor nodig heb te gaan. Heerlijk zijn dit soort momenten!

Ontdek je nieuwe inzichten door je zwangerschap?

Loslaten zorgt voor minder stressDat weet ik niet helemaal, maar wat ik wel ervaar, en dat is voor mij een ontzettend belangrijke groei, is dat ik de echte belangrijke zaken in het leven wat beter kan onderscheiden van de randzaken. Hierdoor ervaar ik minder stress en zie ik dat het eigenlijk hoe dan ook altijd wel goed komt. Of het nou werk gerelateerd is of juist meer privé, je moet kunnen loslaten en vertrouwen op een goede uitkomst. Het mooie is dat ik dit natuurlijk theoretisch gezien wel wist, maar nu ik het echt zelf ervaar, merk ik dat het ook zo werkt. Best lastig als je zo’n control freak als ik ben!

Ik denk dat mijn zwangerschap een extra dimensie geeft aan dit soort vraagstukken waar ik al langere tijd mee bezig ben. Ik heb namelijk drie jaar geleden het boek ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap‘ gelezen en hierin ontdekte ik mijn grootste inzicht: De cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed. Stephen Covey beschrijft hier deze twee cirkels, waarvan hij aangeeft dat alles wat gebeurt in je cirkel van betrokkenheid, dat je je hier niet druk om hoeft te maken omdat je er geen invloed op hebt. Terwijl op alles wat gebeurt binnen je cirkel van invloed kun je wel invloed uitoefenen en je eigen reactie bepalen. Voor mij is dit de afgelopen drie jaar een continue herhaling en training geweest en moest ik mezelf wanneer ik me ergens druk om maakte afvragen: “Oké, is dit in mijn circel van invloed? Nee, dan moet ik het loslaten“. Door mijn zwangerschap kan ik alles beter in perspectief plaatsen en is deze jarenlange training automatisme geworden!

Wat fijn! Trots op jezelf?
Trots op jezelf

Ja enorm. Het geeft me vrijheid en bewegingsruimte om me te focussen op het nu en hiervan te genieten, zonder dat ik me alweer druk maak om wat ik morgen moet doen. Nu heb ik vaak dat ik achteraf denk: “He, dit was in mijn cirkel van betrokkenheid en ik heb juist gehandeld (losgelaten dus)“. Ik denk dat dit niet alleen komt omdat ik zwanger ben, dan wel omdat ik met de zwangerschap ervaar dat er iets enorm moois en groots gaat gebeuren. En dat plaatst dit soort zaken in perspectief en geeft mij net dat laatste duwtje om mezelf hierin te ontwikkelen en (hopelijk) blijvend te veranderen.

Verandering door training geef je aan, betekent dit ook dat je kritisch bent naar jezelf?

Valt mee, maar ik kan wel goed zelf analyseren. Dat verwacht ik ook van mezelf, want alleen zo kun je jezelf trainen op de ontwikkeling en hiermee de verandering realiseren die je graag wilt zien. Ik was laatst bijvoorbeeld op Bali met mijn man en ik genoot enorm van de zonsondergang, inclusief muziek, omgeving, sfeer en de liefde. Alle zorgen en alle gedachtes verdwenen en we waren daar volledig samen in het moment. Heerlijk en heel fijn en tegelijkertijd een mooi vraagstuk voor de volgende ochtend: “Wat waren de aspecten waardoor ik volledig kon loslaten en hoe kan ik ervoor zorgen dat ik dit vaker ervaar?

En? Heb je daar al een antwoord op?

Mijn man kent geen stress, hij snapt de bedoeling daarvan niet. Bij hem is zijn hele systeem en instelling erop gebouwd dat zijn onbewuste snapt dat het altijd wel goed komt en weet dat het antwoord op de vraag bij bijna elke situatie ‘wat is het allerergste wat er kan gebeuren‘ nooit onoplosbaar is. Omdat Genieten van het nuik dit niet heb, stimuleert hij mij hierin als ik me ergens druk om maak. Aan de hand van een aantal vragen, laat hij mij inzien dat de wereld inderdaad niet vergaat als ‘ik mijn mail niet elk uur check, die klant niet direct van een antwoord kan voorzien, een middagje volledig aan mezelf besteed, het schoonmaken uitstel etc.’ Onder andere door deze stimulans en mijn ontwikkeling omtrent het loslaten, kan ik veel meer genieten van het nu. En hoe meer aandacht ik hieraan besteed om dit voor elkaar te krijgen, hoe sneller dit uiteindelijk ook in mijn onderbewuste komt.

Wat drijft jou?

Dat is een hele goede vraag, die ik mezelf ook geregeld stel: “Wat drijft mij, wat is het doel van het leven, waar doe je het voor?” Dit wil ik eigenlijk wel scherp krijgen. Ik ben gelukkig in mijn werk en in mijn relatie en nu ik zwanger ben geeft dat een nieuwe intense dimensie aan mijn levensdoel. Aan de ene kant heb ik het idee dat ik een doel in het leven nodig heb, aan de andere kant wil ik in het nu leven en hiervan genieten.

Denk je dat externe factoren jouw levensdoel bepalen?

Nee, dat denk ik niet. Of dat weet ik zeker, het moet uit jezelf komen. In het boek De 7 eigenschappen van effectief leiderschap vragen ze je ook wat je zou willen dat mensen over je zouden zeggen tijdens je begrafenis. Best heftig, maar hierdoor besef je wel dat je niet wilt dat ze bijvoorbeeld zeggen: Bo met haar mooie auto, of Bo die altijd goed was in haar projecten. Nee, het moet dieper gaan, gericht op mijn innerlijke persoon, sterktes, wellicht zwaktes, maar waaruit blijkt dat ze mij echt kennen in mijn gevoel en niet alleen op basis van wat ik heb, bezit of heb bereikt.Leef, doe en geniet

Heb je een persoonlijke ambitie voor komende tijd?

Dit sluit hierop aan (ik merk trouwens dat alles redelijk op elkaar aan sluit), maar wat voor mij heel belangrijk is, is dat ik mijn zelfrespect niet alleen uit mijn werk haal, maar uit mijn eigen innerlijke krachten. Stel dat ik ineens, om wat een voor reden dan ook, mijn baan verlies, ben ik dan mezelf kwijt? Werk is een externe factor die eigenlijk vrij weinig invloed mag hebben over hoe ik over mezelf denk en dit wil ik bij mezelf gaan ontwikkelen de komende tijd. Daarbij weet ik zeker dat als ik het om kan draaien, dus mijn zelfrespect uit mijn innerlijke krachten haal in plaats van de externe factoren, ik mezelf ook beter kan ontwikkelen in mijn werk. Mijn doel is om me hoe dan ook sterk en trots over mezelf te kunnen voelen en uit te kunnen gaan mijn eigen kracht, wat er ook speelt op dat moment in mijn leven.

Dat is een hele mooie afsluiter van dit inspirerende interview Bo!

Inclusief een mooie doelstelling voor de komende tijd. Ik wil je heel erg bedanken voor je tijd, je enthousiasme, je mooie verhalen en gedachtes die je met mij en met ons wilde delen. Voor mij voelde dit niet als een interview, maar als een waardevol diepgaand gesprek tussen twee gelijkwaardige personen. Bedankt hiervoor! Heb jij vragen voor Bo, wil je haar iets meegeven of zelf iets kwijt hierover, alles mag en alles kan via reacties onder aan dit blog.

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Bo van Plateringen
Door

Bo van Plateringen

op 07 Oct 2014

Dank voor het zeer leuke en inspirerende gesprek!

Dieta de Vries
Door

Dieta de Vries

op 08 Oct 2014

Een interview wat ik met veel bewondering heb gelezen, veel diepgang waarbij gevoelens een grote rol spelen! Een korte reactie, maar meer heeft dit interview niet nodig.

Cindy Stechweij
Door

Cindy Stechweij

op 09 Oct 2014

Een mooi compliment voor zowel Bo als voor mij, dank je wel hiervoor!

Reactie plaatsen