Inspirerende interviews #5 met 'Bali'
31 oktober 2014 
5 min. leestijd

Inspirerende interviews #5 met 'Bali'

Inspirerende interviews #5 is vandaag een hele interessante. In plaats van één persoon te interviewen, heb ik een samenvatting van alle leuke, grappige, intelligente en mooie mensen gemaakt waarmee ik me de afgelopen paar weken heb omringd. Wie zijn deze personen, wat doen zij op Bali, wat zijn hun dromen en ambities, wat verwachten ze van het leven en hoe zien zij zichzelf ontwikkelen. Al deze personen komen uit verschillende landen, hebben verschillende culturen en verschillende manieren van communiceren. Voor mij heel interessant om me met hen te omringen, om van te leren, om te genieten van hun energie en een connectie mee te voelen die je normaal gesproken niet direct hebt. Hopelijk vind jij net zoveel inspiratie uit deze personen als ik!

Waarom ben jij op Bali?

Je zou denken dat iedereen om dezelfde redenen op Bali is, namelijk genieten, ontspannen en rust. Maar niets is minder waar! Ik heb eerlijk gezegd nog nooit zoveel mensen bij elkaar gezien, die allemaal vanuit hun eigen ideeën en krachten aan het bouwen zijn aan hun toekomst. Zo zijn hier twee Noorse jongemannen die al 1,5 jaar in Noorwegen een surfschool aan het voorbereiden zijn, nu een maand hier op Bali daadwerkelijk de laatste voorbereidingen treffen en in januari 2015 hier voor twee jaar ‘neerploffen’ om hun surfschool dan ook daadwerkelijk te gaan uitvoeren. Zij zijn hier momenteel met af en aan 5 tot 7 vrienden die allemaal (vrijwillig) meehelpen om dit tot een succes te maken. Inspirerende interviews

Een Zweedse ondernemer die op zoek is naar zijn ideale woonomgeving, omdat hij ervan overtuigd is dat we in Europa de ergste financiële crisis ever gaan meemaken en hij hier geen onderdeel van wilt zijn.

Een Javaan die net naar Bali is verhuisd om als Relationship Manager te werken in een vooraanstaand hotel met enorm veel bruiloften. Hij heeft een proeftijd van drie maanden , hij is 7 dagen per week aan het werk en op de vraag hoe hij dit ervaart volgt er een BIG smile, hij geniet en dat hij enorm zijn best doet om een echt contract te krijgen.

Een Amerikaanse dame die enorm begaan is met de wereld vanuit een voor mij typisch Amerikaanse benadering (ik weet alles beter en we moeten zo hard mogelijk huilen om alle ellende in de wereld).

Een zelfverklaarde Yogi die op zoek is naar gezondheid en verlichting en tevens een kettingroker is.

Een inkoper met een sabbatical van drie maanden, om alle ellende van afgelopen jaar een plekje te kunnen geven.

Een professionele skater uit Indonesië, die de hele wereld over reist.

Inspirerende interviews 5Een Javaanse dame met haar eigen warung (eettentje), twee prachtige dochters en een leuke man, die elke dag van ’s ochtends 7.00 uur tot ’s avonds 21.00 uur aan het koken is en Engels heeft geleerd door internationale vrienden te maken (waarvan ik met trots kan zeggen dat ik er eentje van ben).

Een Spaanse dame die in Europa niks kan met haar opleiding theater en kunst en daarom de hele wereld over reist om gesubsidieerde opleidingen te volgen, net zo lang totdat ze ergens haar werk kan gaan uitvoeren.

Een sommelier die na een paar jaar China nu in Singapore werkt en er over nadenkt om zijn eigen business op te zetten en wijnen te gaan importeren.

Een Australische dame die haar kinderen vaak mee naar Bali neemt om te surfen, omdat ze voorheen aan het strand in Australie woonden (en nu in Singapore) en denkt dat ze haar kinderen het surfen hiermee heeft ontnomen.

En dit is nog maar een kleine selectie van alle interessante personen die ik hier heb leren kennen.

Hoe ervaar jij Bali?Inspirerende interviews

Dit verschilt enorm per karakter. Niet eens zozeer per persoon heb ik gemerkt, maar echt de mindset en instelling van een persoon. Zo kan ik mezelf scharen, met verrassend weinig andere personen, onder de ‘happy’ mindsets. Wij ervaren Bali als een avontuur. Een avontuur van het onbekende, een avontuur van een nieuwe cultuur en nieuwe eetgewoontes, nieuwe landschappen en nieuwe personen. Hier halen wij onze inspiratie en geluk uit.

Ik zie hier dan wel weer verrassend veel mindsets die hadden verwacht dat alles rozengeur en maneschijn zou zijn en Bali als een teleurstelling ervaren. Zich niet onderdompelen in de uitlaatgassen, de zwarte vulkaanstranden en het op straat eten, maar zich volkomen gelukkig voelen bij het vinden en ontmoeten van zoveel mogelijk westerse invloeden.

Dan heb je ook nog een aantal personen die hun mening laten bepalen door onze westerse normen en waarden, zonder verder te kijken naar wat er hier eigenlijk daadwerkelijk gebeurt. Als voorbeeld wat ik dan hoor: Balinezen zijn echt lui en werken liever niet. Waarom dan, is mijn tegenvraag. Omdat ze vooral zitten en pas iets doen als je ze dat vraagt. In Europa (of Amerika, of Australië, of Nieuw-Zeeland) werken we gewoon hard voor ons geld. Op de vraag hoeveel uur en dagen per week zij dan werken, krijg ik 9 van de 10 keer het antwoord 8 tot 10 uur per dag en 5 dagen per week. Heb je er bij stilgestaan dat deze ‘luie Balinezen’ 7 dagen per week meer dan 12 uur per dag werken? Stilte…

En dan heb je ook nog de personen, waar ik enorm veel bewondering voor heb, die het niet zien als een avontuur, maar die zichzelf zien als en gedragen naar een local. Deze personen hebben de taal binnen no time onder de knie, hebben meer local vrienden dan andere contacten en ze dompelen zich volledig onder in dit leven. Respect!

Leer jij nieuwe punten van jezelf kennen op Bali?

Dit antwoord is hoe dan ook bij iedereen ja. Hoe kan het ook anders? Je omringt jezelf met nieuwe mensen, in een nieuw land en in een totaal andere cultuur. Je komt jezelf tegen en leert met andere situaties om te gaan. Ik vind dit een heel interessant gespreksonderwerp, waaruit echt bijkt dat iedereen op een andere manier naar het leven en naar zichzelf kijkt. En hieruit keuzes en beslissingen maakt en situaties ervaart.

Inspirerende interviews

Zo vertelde een meisje uit China mij dat ze hier totaal niet mee bezig is, het enige wat ze wilt is haar geluk vinden. Op de vraag of ze dat heeft gevonden antwoordt ze dat ze denkt van wel, want ze is de hele dag door aan het zingen. Verder wilt ze hier niet veel over kwijt, want ze is er totaal niet mee bezig. Terwijl een van de jongens die ik heb leren kennen aangeeft zich enorm bewust te zijn geworden van zijn instelling om zomaar geld uit te geven zonder te beseffen wat een luxe dit is en dat hij dit graag wilt veranderen, ook als hij weer terug is. Sofia, een juffrouw en zangeres uit Noorwegen, geeft aan hier te leren dat ze meer op zichzelf wilt zijn. Dat dit haar creativiteit stimuleert, maar dat ze het enorm lastig vindt om alleen te zijn. Ik hoor ook heel veel dat ze niet van zichzelf hadden verwacht zo zelfstandig te zijn, dat hun aanpassingsvermogen groter is dan gedacht en het maken van nieuwe vrienden makkelijker is.

Wat kunnen we leren van al deze inzichten?

Alleen al het communiceren met personen uit andere landen en andere culturen brengt zo ontzettend veel nieuwe inzichten en invalshoeken met zich mee, dat het eigenlijk niet anders kan dan dat je kijk op de wereld zich verbreed. Je begrijpt andere gedachtegangen, je leert omgaan met andere culturen en je incasseringsvermogen wordt op de proef gesteld. Ik vind het heerlijk om met al deze personen te praten over wat hen drijft in het leven, om dit te ‘toetsen’ op mijn eigen opvattingen, ervaringen en inzichten en hier nog meer van te groeien!

Reizen maakt je echt rijker!

Inspirerende interviews

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen