Inspirerende interviews #7 met Young Talent Officer Vanessa Tammer!
16 december 2014 
5 min. leestijd

Inspirerende interviews #7 met Young Talent Officer Vanessa Tammer!

We zijn alweer bij inspirerende interviews #7 beland, vandaag met de energieke, vrolijke en oprechte Vanessa Tammer. Het afgelopen jaar heeft ze zichzelf enorm ontwikkeld in het ‘altijd jezelf zijn‘ en dit heeft er onder andere in geresulteerd dat ze sinds augustus Young Talent Officer is. Een ambitieuze dame, die veel van zichzelf verwacht, maar ook enorm kan genieten van het moment zelf. Lees hier hoe zij zichzelf heeft ontdekt, wat dit voor haar carrière heeft betekent en van welke wijze lessen zij nog steeds profijt heeft.

Wat maakt jou Vanessa?

Ik ben gedreven en energiek. Ik wil graag perfect presteren en ga voor het resultaat. Ik ben wel iemand van uitersten. Als ik ergens voor ga, wil ik er volledig voor gaan. Bijvoorbeeld met sporten, als ik de smaak te pakken heb ga ik bijna 7 dagen per week en het liefst nog twee keer per dag. Dan ga ik er helemaal voor, omdat ik er plezier in heb en resultaat wil bereiken. Ik luister ook steeds meer naar wat ik zelf wil in plaats van dat ik mezelf dingen opleg.

Wat is jouw ultiem geluksmomentje?

Inspirerende interviews Vanessa TammerAls het gaat om een ultiem geluksmomentje, heb ik er niet één bepaalde. Het is geheel afhankelijk van de bui waar ik in ben. Ultiem maakt het vooral als ik luister naar mijn gevoel en écht doe waar ik zin in heb, zonder me af te vragen of rekening te houden met wat anderen denken, willen en vinden. Ik kan ultiem gelukkig zijn als ik lekker aan het sporten ben en al mijn emoties op die manier verwerk, maar ik kan het ook zijn op het moment dat het donker en regenachtig is en op de bank onder een dekentje hang. Of bijvoorbeeld laatst, toen ik met mijn hond en mijn vriend lekker aan het wandelen was en gewoon kon genieten van dat moment. Even geen zorgen, geen werk, geen mobiele telefoon, geen social media, geen verplichtingen, maar gewoon het zonnetje in mijn gezicht en heel veel liefde om me heen van mijn vriend en hond.

Je sport veel hoor ik, wat heeft dit voor een invloed op je leven?

Sporten is echt onderdeel van mijn leven, een week niet sporten en ik merk het ook direct aan mijn hele gevoel. Door te sporten word ik echt gelukkig, ik voel me fit en verwerk alle indrukken en prikkels van de dag veel sneller. Ik vraag veel van mezelf in alles wat ik doe, dus ook met sporten. Maar het is iets wat ik leuk vind en hier ook echt mijn prioriteiten leg.

Wat is jou het meest bij gebleven binnen je carrière?

Ik ben na mijn vwo een academische studie gaan volgen, want dat is de logische weg. En via de logische weg ben ik eigenlijk continu verder gegaan:  stappen in mijn carrière gemaakt, altijd optimaal presteren en alles uit jezelf halen wat erin zit. Wat hierin typerend mij was, is dat ik nooit mijn echte gevoel liet zien, want ik was ervan overtuigd dat ze dit op werk niet hoefde te zien.

Inspirerende interviews Vanessa TammerAls ik dit zo allemaal benoem, kan ik me weer verbazen over hoe ik ben veranderd. Ik was zo gewend nooit mijn kwetsbare kant te laten zien op het werk. Uiteindelijk ben ik mezelf daarin tegen gekomen, want je kan niet altijd doen alsof het goed gaat terwijl je ondertussen van alles aan je hoofd hebt. Dat heeft namelijk invloed op je werk, maar vooral ook op jezelf.  Mij is bijgebleven dat door mezelf kwetsbaarder op te stellen er veel meer begrip ontstond op mijn werk, maar ook dat ik écht mezelf kon zijn en daar veel mee bereik. Tijdens mijn laatste sollicitatiegesprek ben ik open, eerlijk en kwetsbaar geweest met als resultaat: Ik heb sinds augustus een nieuwe baan! Ik probeer ook mijn collega’s te laten zien dat het sterk is om je kwetsbaar op te stellen. Je laat veel meer van jezelf zien en haalt meer uit jezelf. Het schept vertrouwen, waardoor mensen tegenover je ook meer durven te laten zien. Kwetsbaar opstellen kan deuren openen.

Je grootste inzicht

Laatst kreeg ik op mijn werk tijdens een kennismakingsspel de vraag wat ik mijn kleinkinderen mee zou willen geven. Ik heb zelf nog geen kinderen, dus kleinkinderen is al helemaal toekomstmuziek. Toch kan ik er vaak zat aan denken dat ik mijn kinderen bepaalde inzichten die ik gaandeweg heb opgedaan vanaf de eerste dag mee zou willen geven: Wees jezelf en laat daarin ook je kwetsbare kant zien. Het hoeft niet altijd allemaal goed te zijn. Fouten mogen gemaakt worden, daar leer je alleen maar van. Hou rekening met anderen, maar pas je niet aan. Luister in alles wat je doet ook goed naar je gevoel en bepaal je eigen normen en waarden. Weet dat dit goed is en je deze vrijheid ook hebt.

Wat is een grote ontwikkeling voor jou geweest?

Ik geloof erin dat je als kind zijnde al zaken meekrijgt en dit je mede vormt tot wie je bent. Op een gegeven moment kan je in je leven op een punt komen waarop je je gaat afvragen: “is dit echt wie ik ben, doe ik wat ik wil en ben ik echt gelukkig?”. Ik ben dus op zo’n punt terecht gekomen en de antwoorden op deze vragen waren niet altijd makkelijk. Ik kwam mezelf tegen en kwam erachter dat ik onvoldoende naar mijn eigen gevoel heb geluisterd. Het is een leerproces geweest en dat is het eigenlijk nog steeds. Ik ben gewend om vanuit ratio te handelen en vaak dat te doen wat ik denk dat anderen van me verwachten, dat ik leermomenten blijf tegenkomen. Toch heb ik wel echt een ontwikkeling hierin gemaakt, want ik luister meer naar mezelf en doe ook dat wat ik wil. En ben ik gelukkig? Ik kan volmondig ja zeggen. Doe ik wat ik wil? Jazeker! Moet ik ervoor blijven waken dat ik me niet teveel ga aanpassen? Ook dat kan ik met een ja beantwoorden.

Inspirerende interviews

Wat is de meest waardevolle tip die je ooit hebt gekregen.

Het is niet zozeer een tip, maar het is meer een vraag die mensen in mijn omgeving, die me dierbaar zijn, me nu nog steeds stellen. “Wat wil jij?” Dit blijft een mooie vraag, omdat het de focus legt op mezelf en niet mijn omgeving en de verwachtingen.

Kippenvel, nieuwe inzichten en een kwetsbare kant: super mooi interview Vanessa!

Heel erg bedankt om je ook tijdens dit interview zo open, eerlijk en kwetsbaar op te stellen. Ik heb het idee dat we direct de diepte zijn ingegaan en jou als persoon heel veel beter hebben leren kennen! Compliment of reactie voor Vanessa? Laat hieronder achter! En voor iedereen die dit mooie interview heeft gelezen:

"Happiness depends upon ourselves" - Aristotle

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Judith Winkel
Door

Judith Winkel

op 17 Dec 2014

Mooi interview! Je mag trots zijn op jezelf!

Reactie plaatsen