Hoe word jij die Superstar waar bedrijven naar op zoek zijn
24 juli 2014 
6 min. leestijd

Hoe word jij die Superstar waar bedrijven naar op zoek zijn

Superstar, ben jij er eentje? Ruim een jaar geleden had ik nog nooit van het woord A Player gehoord in de context met solliciteren. Zou je aan mij vragen of ik een Superstar ben, dan zou je het antwoord krijgen dat mijn voorkeur (als ik dan toch moet kiezen) Batman zou zijn. Ik zie nu al de blik van de Recruiter voor me: opgetrokken wenkbrauwen en hardop nadenkend of ik de leukste thuis ben. Nu is dat antwoord ja, ook al zijn mijn vader en 2 broers het daar niet mee eens 😉

Maar even zonder gekheid, ken jij de eigenschappen van een A player? Heb je weleens iets gehoord over een Superstar? Ik noem het beestje liever bij de naam en vraag gewoon of jij de beste bent. Durf jij volmondig ja te zeggen op deze vraag, dan kan ik met zekerheid zeggen dat jij die A Player bent, of Superstar mag ook. Wat mij betreft kunnen we je zelfs Batman noemen. Wat jij wilt. Want het gaat maar om 1 ding en dat is dat iedereen de beste wil hebben en de beste wil zijn. Maar wat zijn nou de eigenschappen van personen die de beste zijn? En wie beoordeelt dit? Zoals Grant Cardone zo mooi zegt: If you’re not first, you’re last. Gezien ik een groot fan ben van teamwork en samen bouwen aan resultaat ben ik het hier niet helemaal mee eens. Maar het klopt wel een beetje natuurlijk.

Me, myself and I

Me, myself and IIk kan mezelf goed beoordelen vind ik. Ja, ik ken mezelf, ik leg de lat hoog, vaak wel een metertje of wat hoger dan mijn collega’s, ik ben streng voor mezelf, sta mezelf niet toe om fouten te maken en doe ik dit wel, dan baal ik. Slechte eigenschap, maar het zorgt er wel voor dat ik die fout niet nog een keer zal maken. Ik communiceer als een man, denk als een vrouw, werk als een paard. Ben ik goed? Ja. Ben ik de beste? Zeker één van de. Is dat arrogant? Ik noem het zelfverzekerd. Maar dat kun jij ook zijn, terwijl je over hele andere ‘Superstar’ eigenschappen beschikt dan ik. Dus wat maakt jou, of mij, nou die Superstar? Bestaat dat eigenlijk wel of bestaat ie alleen maar in de ogen van je manager?

Eigenlijk maakt het niet uit wat het antwoord is op de 3 bovengenoemde vragen, want zoals ik al zei: iedereen wilt stiekem de beste zijn. Dus laten we eens kijken naar wat eigenschappen zijn van ‘de beste zijn’ aka Superstar aka A Player.

Waar herken je deze superstar aan?

Dit is niet zo heel moeilijk. Alle Superstars beschikken over een aantal eigenschappen die altijd overeenkomen:

Ze zijn super gemotiveerd

Alles is mogelijkEen overload aan werk, uitdagingen, vervelende klusjes, het maakt allemaal niet uit. Werk is werk, en met werk kun je laten zien wat je waard bent. Dus wat het ook is, ze zullen overal uitdaging in zien en er energie van krijgen. Trots op het resultaat en dit ook willen laten zien. Het liefst willen ze dat er zoveel mogelijk wordt gevraagd waar ze mee bezig zijn en wat de voortgang is, want dan kunnen ze uitleggen hoe goed ze het doen. En dat ze het goed doen, dat is iets wat altijd waar is. En doen ze iets minder goed? Dan pakken ze dat met beide handen aan als een learning point om de volgende keer nog meer te kunnen shinen.

Het bedrijf is van hen. Tenminste, zo gedragen ze zich

Ze lopen rond met een air en trots waar menig ondernemer jaloers op kan zijn. Deze personen ownen het bedrijf. Hun motivatie komt niet uit alleen voort uit de beste willen zijn, maar geloof in wat ze doen en voortbrengen. En hebben ze dit geloof in het bedrijf waar ze werken, dan voelen ze zich hier onderdeel van. Ze laten zich niet uit het veld slaan door een Manager die wat anders denkt, ze zijn niet bang voor discussie, ze vinden het belangrijk om gehoord te worden en willen 1 ding: dat de beslissingen die worden genomen, het beste zijn voor het bedrijf. Het liefst met wat bewijs- of testmateriaal dat dit ook daadwerkelijk zo is. En is dit er niet? Bereid je dan maar voor op een pittige discussie!

Ze willen graag dat iedereen om hen heen beter wordt, maar verliezen daarbij nooit zichzelf uit het oogGroeien met het team

Dit is een tricky one. Want een Superstar kan twee kanten op gaan: of hij wordt echt arrogant en denkt alleen aan the one and only one: himself. Of hij is betrokken bij zijn collega’s en wilt dat iedereen beter wordt, net dat stapje meer zet, de lat weer een cm of wat hoger legt en er alles aan doet om beter te worden om meer uit jezelf en het bedrijf te kunnen halen. Ook deze laatste is een lastige, want wat als jij niet zo bent? Dan bots je toch tegen een enorme muur motivatie op en dat kan hij ook laten blijken. Dus ja, deze Superstars zijn betrokken en willen het beste, maar dan ook echt alleen het beste. Dus doe je best 🙂

Een tikkeltje arrogant

Je kunt ze haten of je kunt van ze houden. Ben jij de ‘net niet’ (if you’re not first, you’re last) dan zul je ze haten. Houd jij van hard werken en wil je graag leren van de beste, wil jij je ontwikkelen en wil je laten zien dat jij nog beter kunt worden dan zij? Dan zul je van ze houden en zij zullen van jou houden. Want zoals eerder gezegd, ze willen graag dat iedereen om hen heen beter wordt. Dus ga je er in mee, laat je zien dat je graag wilt en wil jij je optrekken aan de beste, dan zit je goed.

Shine-like-a-diamondShine like a diamond, waar ze ook binnenkomen

Of het nou een vergadering is, een kroeg, de werkvloer of een seminar, het maakt niet uit. De hoofden draaien zich naar hen toe en ze ownen de plek binnen een minuut. Hoe dit kan? Omdat ze weten wat ze waard zijn, omdat ze dit uitstralen en omdat ze niet bang zijn voor de mening van anderen. Een zelfverzekerde houding in combinatie met een houding die laat zien dat je er altijd voor wilt gaan, wat je ook doet, is de gouden combinatie voor deze diamont.

De kunst van ontwikkeling

Je bent een Superstar of je bent het niet. Nee, zo simpel is het niet. Uiteraard moet je talent hebben voor wat je doet, maar van alleen talent is nog nooit iemand de beste geworden. Keihard werken, positief denken, mogelijkheden zien en ontdekken, fouten durven maken en hiervan willen leren, feedback aan kunnen horen, niet bang zijn voor discussies en jezelf laten zien. Al deze punten zullen bijdragen aan jouw Superstar status. Iedereen heeft het in zich om de beste te zijn en te blijven, maar dit gaat niet lukken door achterover te hangen in je stoel en jaloers te zijn op je collega’s die net wat beter zijn. Nee, maak gebruik van je eigen krachten en die van je collega’s en geloof me: dan gaat er een wereld voor je open.

WaarschuwingMaar vergis je niet en pas op! Een kleine waarschuwing is hier wel op zijn plaats. Het kan je ook nekken, deze Superstar status. Jaloezie van je collega’s, je baas die geen idee heeft hoe hij jou moet ‘handelen’ en je eigen arrogantie. Ik ben voor Superstars en het liefste omring ik me alleen maar met dit soort mensen, maar het leven is niet altijd 1 groot feest, dus kijk, doe, analyseer, bekritiseer, leer, luister en ontwikkel jezelf. Alleen dan kun jij die Superstar zijn en blijven waar zoveel bedrijven naar op zoek zijn!

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen