Dromen en ambities? Are you really hungry?
07 november 2014 
3 min. leestijd

Dromen en ambities? Are you really hungry?

Dromen en ambitiesWil jij je dromen en ambities waarmaken? Dat wordt hard werken en (blijven) geloven in jezelf. Dat worden tegenslagen, mooie momenten en tijden waarop je jezelf afvraagt of je het allemaal wel echt wilt en of je niet gewoon de handdoek in de ring gaat gooien. Vorig jaar was ik op een seminar in Amsterdam RAI, waar motivational speaker Less Brown sprak. Zijn boodschap: You gotta be hungry! Ik kan je gaan vertellen wat hij hiermee bedoelt en hoe hij dit vertaalt, maar beter nog: luister er zelf naar en word en blijf hungry!

Les Brown over zijn dromen en ambities!

Doorzettingsvermogen

Niemand heeft gezegd dat het makkelijk is om voor je dromen en ambities te gaan. Leuk? Dat is het zeker. Moeilijk? Dat ook. Helemaal als je een droom of ambitie hebt die heel wat uren, weken, maanden, jaren nodig heeft om zich volledig te ontwikkelen. En zullen dan genoeg momenten op je pad komen wanneer je wilt opgeven, maar onthoud dan één ding:

Op het moment dat jij overweegt om te stoppen, zijn er met jou nog vele anderen die ook overwegen om te stoppen en dit ook daadwerkelijk doen. Ga je tóch door, dan heb je sowieso al deze personen al achter je gelaten!

Maak sub-doelen om je dromen en ambities dichterbij te laten komen

Zijn je dromen en ambities zo groot, dat je heel lang nodig hebt om hier te komen, dan kan het af en toe lastig zijn om deze te blijven zien in de verte. Helemaal op een zwak moment, wordt het beeld weleens wazig en weet je niet meer waar je het allemaal voor doet. Een handig middel om jezelf te blijven stimuleren en uitdagen, maar ook om progressie te zien, is het maken van sub-doelen. Door het maken van sub-doelen, door het behalen van deze sub-doelen, kun je jezelf blijven volgen in je ontwikkeling naar je dromen en ambities. Progressie zien is namelijk heel belangrijk voor ontwikkeling, voortgang en creativiteit. Hoe doe je dit?

Bepaal de stappen die je moet nemen om je dromen en ambities waar te maken en maak hier sub-doelen van

Mijn droom is bijvoorbeeld om te spreken voor TED en één van de meest bekeken filmpjes te worden. Welke subdoelen kan ik voor mezelf bepalen om hier te komen?

  • Mezelf op verschillende manieren leren uitdrukken, door onder andere te bloggen, trainingen te geven, op webinars en seminars spreken
  • Cin in Carrière succesvol maken en mezelf als Carrière Happiness Coach op de kaart te zetten
  • Mijn eigen kennis blijven ontwikkelen door boeken, studies en (TED) filmpjes
  • Elk jaar een aantal cursussen doen, voor de kennis, ontwikkeling en mijn netwerk (Momenteel volg ik de drie maanden cursus Emotional Intelligence! Super interessant!)
  • Samenwerkingen aangaan met interessante partijen, om onder de aandacht te blijven van mijn doelgroel

Dus ik heb verschillende sub-doelen neergezt die mij erbij zullen helpen om mijn grote dromen en ambities te kunnen realiseren. Tevens helpt het om progressie in mijn eigen ontwikkeling te zien, mezelf te kunnen sturen én om mijn echte droom niet uit het oog te verliezen.

Maak je sub-doelen SMART

Maak je doelen smart

Voor mij klinkt het SMART maken van je doelstellingen nogal saai en studiegericht, maar het gaat je wel helpen om de juiste stappen te zatten. Om er meer een Cin in Carrière tintje aan te geven, hier een aantal kleine toevoegingen:

Specifiek & Sexy: Maak je doel specifiek, maar ook een beetje juicy. Laat jezelf glimlachen, elke keer als je deze terugleest.

Meetbaar & Mascular: Weet hoe je je voortgang wilt en kan gaan meten, maar zorg voor wat body. Zorg dat je ondertussen meer spieren kunt ontwikkelen en dus ook tijdens ‘de reis’ groeit.

Acceptabel & Als een Angel: Heb voor ogen hoe jij je doel wilt bereiken en denk hier licht (is niet hetzelfde als makkelijk) over.

Realistisch & Rebels: Realistisch is niet direct een uitdaging, dus gooi er een beetje rebelsheid tegenaan. Blijf jezelf uitdagen en kom uit je comfort zone!

Tijdsgebonden & Terrific: Weet wanneer je je doelen af wilt hebben en blijf jou terrific ik!

Volg je dromen en ambities

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen