Persoonlijke groei: makkelijk en moeilijk tegelijk
05 november 2014 
4 min. leestijd

Persoonlijke groei: makkelijk en moeilijk tegelijk

Persoonlijke groei, iets wat de meeste van ons willen en belangrijk vinden. Het is zelfs belangrijker dan de hoogte van je salaris las ik laatst op nu.nl. Zelf vind ik het ook enorm belangrijk. Om mezelf te leren kennen, zowel mijn krachten als mijn uitdagingen, om mijn gevoelens onder controle te kunnen houden zoals ik dat wil, om mezelf te blijven uitdagen, om het gevoel te hebben dat ik mijn hersenen gebruik en om natuurlijk om te groeien. Welke manieren van persoonlijke ontwikkeling zijn er, waar moet je op letten, hoe leer je jezelf écht goed kennen en wat zijn uiteindelijk de voordelen voor jezelf van deze groei?

Maakt persoonlijke groei ons gelukkig?

Ik wil graag een (vind ik) mooi verhaal met je delen, waarvan ik de afkomst helaas niet meer weet. Dit verhaal is me enorm bijgebleven en is goed nadenkmateriaal:


Een visser zit in zijn bootje te (je raadt het al) vissen
Klein bootje, 1 hengel en de heerlijke rust van het meer
Elke dag zit hij hier in zijn bootje met zijn hengel
En elke dag vangt hij een aantal vissen, die hij en zijn familie ’s avonds opeten
Op een dag komt er een man langs en vraagt de visser wat zijn strategie is
“Ik zit hier elke dag om mijn familie van een avondmaal te voorzien. En wat er over is, gaat naar de buren”

De man vraagt de visser of hij een voorstel mag doen en hij krijgt toestemming
De man stelt voor om de  komende weken de vissen die de man overhoudt te verkopen
Om van dit geld een tweede hengel te kunnen kopen
Met een tweede hengel kun je namelijk veel meer vissen vangen
Deze extra vissen kun je weer verkopen en van het extra geld kun je een tweede boot kopen
Hierdoor kun je nog meer vissen vangen, nog meer verkopen en nog meer hengels kopen
Met deze uitbreiding, kun je andere mensen voor je laten vissen, zodat je zelf meer tijd hebt
“Meer tijd om wat te doen?” Vraagt de visser
“Nou, bijvoorbeeld meer tijd om lekker de hele dag te vissen en van je rust te genieten”

“Beste man, wat denk je dat ik de hele dag aan het doen ben?”


Dit verhaal vind ik enorm intrigerend met een hele waardevolle boodschap. Het laat mij nadenken over de vraag of groei en meer willen (meer salaris, meer ontwikkeling, meer uitdaging, meer verantwoordelijkheden) wel zo gelukkig maakt. Is de basis niet alles wat je nodig hebt om ultiem geluk te kunnen ervaren? Ik weet het antwoord (nog) niet en het stopt mij niet om mezelf te blijven ontwikkelen, maar dit verhaal popt zo nu en dan weer op in mijn hoofd en dan ga ik weer even terug naar de basis van wie ik ben.

Persoonlijke groei, vanuit je werkgever of vanuit jezelf?

Één van de voorwaarden die ik, en velen met mij, stellen aan een leuke baan is ruimte om jezelf te ontwikkelen. Zowel binnen je functie als binnen je eigen persoontje. Wat de realiteit vaak is, in ieder geval bij de bedrijven waar ik heb gewerkt, is dat er vrij weinig ruimte is voor zelfontwikkeling. Tuurlijk groei je binnen je functie, maar dat is resultaat van hard werken. En is er geen tijd voor persoonlijke ontwikkeling middels het werk, dan schiet het er bij velen vaak bij in. Dus hoe waardevol vinden we dit nou echt? En voor wie doen we deze persoonlijke ontwikkeling? We willen het wel, zolang het maar in de tijd van de baas is (generaliserend, maar vaak wel de werkelijkheid). Begrijp me niet verkeerd, ik was precies zo. Na een werkweek van minstens 40 uur, had ik echt geen zin om ook nog eens ‘mezelf te gaan ontwikkelen’.

persoonlijke ontwikkeling

Beetje hypocriet? Ja, maar wel meer dan logisch…

Behalve dat de vrije tijd die je hebt wilt besteden aan leuke dingen, vrienden, liefde, familie etc, is daar ook vaak het gevoel dat persoonlijke ontwikkeling veel te maken heeft met je werk. En doe je aan zelfontwikkeling, dan gaat je baas hier sowieso van profiteren, zonder hier iets voor over te hebben. De gieren… 😉 Maar het brengt jou ook dichterbij een promotie, minder stress omdat je jezelf beter leert kennen, je grenzen beter leert aangeven en wellicht beter leert communiceren en overtuigen, zodat je uiteindelijk wél ruimte krijgt voor persoonlijke groei.

Doel van persoonlijke groei

Doel persoonlijke ontwikkelingVoor mij persoonlijk is dit momenteel om een stevige balans te vinden in mijn leven. Een balans tussen werk, sport, liefde, vriendschap en mezelf. Ik ben er namelijk van overtuigd dat wanneer ik deze balans vind en kan behouden, dat mijn geluk vrij weg heeft om er altijd te zijn. Maar ik begrijp dat het doel van persoonlijke groei voor iedereen anders is. Voor jezelf is het wel belangrijk om je eigen doel te leren kennen, want als je deze niet kent, dan wordt het vooral een beetje in het wilde weg schieten.

De leuke manieren om persoonlijke groei te realiseren

Er zijn een aantal hele leuke manieren om jouw persoonlijke groei te stimuleren, in combinatie met de echt leuke dingen van het leven!

 1. Stel een brainstormclubje samen
  Kom elke maand samen en bespreek de belangrijke momenten uit het leven, de inspiraties, de gebeurtenissen, de carrières, de barricades, maar ook de gelukjes. Deze personen voor het brainstormclubje kunnen je vrienden zijn, of kennissen, of familie, of random personen die je van de straat hebt geplukt. Het maakt niet uit, zolang de intentie duidelijk is: brainstormen over de diepere aspecten van het leven, om jezelf beter te kunnen uitdrukken, om jezelf uit te dagen tot dieper nadenken en om andere perspectieven te leren kennen.
 2. Vraag aan 5 personen in jouw omgeving of ze willen opschrijven wie jij bent
  Dit is een hele leuke, maar soms ook pijnlijke opdracht. Jij ziet jezelf namelijk op een bepaalde manier en je gedraagt je volgens je eigen normen en waarden, maar de vraag is: “Komt dit ook zo over op anderen?”. Door te weten hoe anderen jou zien, kun jij erachter komen wat je sterkten én zwakten zijn.
 3. Doe af en toe een avondje / middagje vrijwilligerswerk
  Je stelt je nobel op, je helpt anderen, je krijgt hier een goed gevoel door en je leert jezelf op een nieuwe manier kennen. Doe iets waar jouw hart ligt. Ik ga bijvoorbeeld voorleessessies doen voor kinderen en helpen met huiswerk als ik weer in Nederland ben, want dat is wat ik leuk vindt.
 4. Houd een dagboek bij met je gevoelens, doelen en uitkomsten
  Al schrijf je wekelijks maar 10 minuten, je gaat progressie zien en dit stimuleert om door te gaan.

persoonlijke groei

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen