Sporten, de manier om jezelf gelukkig, bewuster en blijer te maken
08 december 2014 
3 min. leestijd

Sporten, de manier om jezelf gelukkig, bewuster en blijer te maken

Sporten! Een onderwerp wat enorm veel besproken wordt tijdens de eeuwige ‘ik wil afvallen’ discussies. Niet geheel onterecht, want sporten is hierbij ook belangrijk. Maar dat is niet waar het vandaag om gaat. Sporten helpt je niet alleen bij afvallen, sporten helpt je ook om gelukkiger te worden, om bewuster te zijn van jezelf, je omgeving en de keuzes die je maakt, om je happy gevoel te stimuleren, om je beter te concentreren, om sneller dingen af te maken en om jezelf te stimuleren om er helemaal voor te gaan, wat je ook aan het doen bent. Sporten is een onderschat onderwerp binnen carrière en werk!

Sportersmentaliteit

Een sporter is vaak een doorzetter, iemand die weet hoe het is om ergens doorheen te gaan wat niet makkelijk is. Ze zeggen ook altijd, heb je aan topsport gedaan, zet dit sowieso op je CV. En niet alleen topsporters… bij mijn vorige werkgever was dit een standaard vraag bij de sollicitaties “Doe je aan sport?“. Bijna iedereen was daar ook vaak fanatiek aan het sporten en er werd zelfs een gezamenlijk wekelijks sportklasje opgezet, waar letterlijk iedereen aan mee deed. Dit was niet voor niets, want nogmaals, ben jij een sporter, dan weet je van doorzetten. En niet alleen lichamelijk, maar ook juist psychisch.

De voordelen van sporten voor jouw carrière

Zoals ik in de introductie al aangaf, sporten is een onderschat onderwerp binnen carrière en werk. En het heeft niet alleen voordelen voor de werkgever, het heeft juist enorm veel voordelen voor jezelf:

Je wordt gezonder

Doordat je sport gaat je weerstand omhoog en ben je minder vatbaar voor enge ziektes en minder enge ziektes. Met deze minder enge ziektes bedoel ik werk-ziek, geen energie en moe. Dit sport je namelijk je lichaam uit. Door te sporten gaat je energie omhoog, worden de happiness cellen in je lichaam in een hogere dosis aangemaakt en ben je in staat om je meer te focussen op de positieve aspecten om je heen.

Je kan meer stress aan

Doordat je energie omhoog gaat door te sporten en je meer happiness cellen aanmaakt, kun je ook meer stress aan. Ik zei hierboven al, je gaat je meer focussen op de positieve aspecten en krijgt een soort rust over je heen, waardoor alles makkelijker te handelen is.

Keuzes worden meer vanuit jezelf gemaakt

Je leert jezelf kennen door te sporten. Er wordt niet voor niets gezegd: “Kijk hoe iemand sport en je ontdekt zijn karakter”. Dit geldt ook voor jezelf, leer je eigen karakter kennen, hoe sterk ben je, hoe kun je jezelf verbeteren en blijven uitdagen. Sporten is een fysieke manier om hier achter te komen, met psychische voordelen: situaties kun je beter handelen omdat je je zelfvertrouwen vergroot door te sporten. Hierdoor worden de keuzes die je maakt gebaseerd op wie JIJ bent en wat JIJ graag wilt, in plaats van de beïnvloeding van je omgeving.

Je creativiteit wordt gestimuleerd

Je kent het vast wel: je bent zo druk, dat je eigenlijk helemaal niet meer kunt nadenken! Er is één oplossing: ga sporten! Zelfs als je zo druk bent dat je hier geen tijd voor hebt, moet je echt gaan sporten. Uiteindelijk scheelt het je namelijk enorm veel tijd. Tijdens het sporten kun je loslaten, situaties overzien en rustig worden. Stress is voornamelijk lichamelijk en dit kun je je lichaam uit sporten, dus je zult veel rustiger zijn na het sporten. Hierdoor kun je vaak weer helder nadenken, je beter concentreren en heb je minder tijd nodig om iets af te maken.

Maar… eigenlijk weten we dit allemaal wel, maar ook echt doen…

Er zijn maar weinig personen die ook echt veel sporten en hier de voordelen van ervaren. Best gek als we precies weten wat dit met onze gezondheid en psychische gesteldheid kan doen toch? Ook vanuit werkgevers, ze zouden sporten veel meer moeten stimuleren om hier zelf gewoon beter van te worden. Ik kan je nu allemaal tips gaan geven hoe je ervoor kunt zorgen dat je wel gaat sporten, maar er zijn genoeg gezondheidsewebsites te vinden die dit al doen. Ik wilde je alleen even de connectie tussen sporten en je eigen carrière laten zien.

Want dat er een connectie bestaat, dat is zeker. En dat je door sporten veel gelukkiger kan worden, dat is ook zeker. En dat je veel beter keuzes vanuit je hart kunt maken door te sporten, dat is ook zeker. En dat je jezelf veel beter leert kennen door te sporten, dat is ook zeker. En dat je sneller en beter met uitdagende situaties om kunt gaan door te sporten, dat is ook zeker. Verder moet je het zelf weten 😉

Sport jezelf een carriere

 

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Alice van Cauwenberghe
Door

Alice van Cauwenberghe

op 10 Jul 2015

Ik heb altijd veel gesport en kan dus beamen, dat dit fysiek heel erg veel met je kan doen. Ik kan me dus helemaal vinden in dit artikel. :-)

Reactie plaatsen