Welke sollicitatiemethode gebruiken Recruiters?
11 april 2015 
3 min. leestijd

Welke sollicitatiemethode gebruiken Recruiters?

Welke sollicitatiemethode gebruiken Recruiters? En waarom dit belangrijk is om te weten? Omdat natuurlijk, zodra jij dit weet, snapt wat ze gaan doen, wat ze van jou willen horen en jij beseft waarom dit belangrijk is, dan kun je je veel beter voorbereiden. En een betere voorbereiding, betekent meer zelfvertrouwen, duidelijkere antwoorden en veel sneller die baan! Zoals ik ook in de blog over de eigenschappen van Recruiters heb geschreven, het gaat niet alleen om het voorbereiden op de functie. Bereid je voor op wat je kunt verwachten van de Recruiter (of wie het gesprek dan ook voert), want als je dit doet en antwoorden kunt geven, zoals zij willen horen, dan scoor je sowieso punten! En dat niet alleen, het geeft jou ook een duidelijk kader ‘hoe voor te bereiden!’.

De STAR methode tijden het sollicitatiegesprek

Deze STAR methode wordt veel gebruikt door Recruiters, om meer over jou en je kunnen te weten te komen. Deze methode zorgt er namelijk voor dat jij jezelf ‘kan bewijzen’ aan de hand van ervaringen en voorbeelden die jij zelf hebt meegemaakt. Eigenlijk is deze methode helemaal niet spannend en zou jij jezelf al op deze manier moeten voorbereiden, maar ik weet dat het in de praktijk anders gaat.

Wat is STAR?

Zijn ze op zoek naar sterren? Waarschijnlijk wel… maar dat houdt deze methode nie in 😉

S     Situatie
T     Taak
A     Actie
R     Resultaat

En wat wordt bedoeld met deze STAR methode?

Deze methode wordt ingezet zodat jij jezelf kunt bewijzen aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Door te laten zien wat je hebt meegemaakt, hoe je hebt gereageerd, wat je hebt gedaan en wat het resultaat was, geef je bewijzen van jouw kunnen.

Hoe kun jij je voorbereiden op deze STAR methode?

Ga ten eerste de vacaturetekst analyseren, bedenk voor jezelf welke vragen ze kunnen stellen op basis van deze tekst. Welke belangrijke elementen zie je en waar verwacht jij vragen over te krijgen. Bedenk dan voor jezelf bij al deze elementen voorbeelden vanuit vorige werkervaringen, stages, opleidingen, privé, het maakt niet uit… zolang jij maar laat zien dat je een concrete situatie hebt. Vervolgens laat je weten wat jouw rol was binnen deze situatie, hoe je dit hebt aangepakt en wat het resultaat is geweest.

Bijvoorbeeld… Situatie

In de vacaturetekst wordt aangegeven dat je ‘op niveau moet kunnen communiceren’ met het management én met klanten. De vraag die je hier kan verwachten is natuurlijk: “Kun jij op niveau communiceren”. En omdat jij deze vraag al zag aankomen en je je goed hebt voorbereid, kun jij antwoord geven met een voorbeeld.

“Ja, dat kan ik zeker. Tijdens mijn vorige baan heb ik altijd veel met klanten om tafel gezeten en moest ik deze gesprekken aan het management door vertalen, zodat er juiste beslissingen genomen konden worden. Zo had ik bijvoorbeeld de laatste keer een formeel gesprek met de directeur van Coca Cola.”

Bijvoorbeeld… Taak

“Mijn rol tijdens dit gesprek, en tijdens alle andere gesprekken met klanten, was adviserend over het te voeren beleid omtrent de ontwikkeling van hun werknemers.”

Bijvoorbeeld… Actie

“Door te luisteren naar wat er wordt gezegd, maar ook door te luisteren naar wat er niet wordt gezegd, kan ik de behoeften bepalen en inschatten en deze doorvertalen naar ons eigen management. Vanuit deze gesprekken kreeg ik altijd terug dat ik goed kan luisteren en de echte behoeften eruit kan halen.”

Bijvoorbeeld… Resultaat

“Doordat ik deze gesprekken en behoeften moest doorvertalen aan mijn eigen management, omdat zij het daadwerkelijke plan en traject maakten, kon ik ook niet anders, dan een goede doorvertaling maken en dit ging altijd heel goed. De klanten waren tevreden met het uiteindelijke traject en het management was erg tevreden met mijn inventarisatie, zodat zij direct concreet aan de slag konden.”

Neem het heft in eigen hand met deze methode

Je kan heel goed zelf deze STAR methode toepassen binnen je eigen sollicitaties. Door direct al te gaan vertellen aan de hand van voorbeeldsituaties en wat je hebt bereikt, neem je voor hen deze stap uit handen. Op deze manier ga je ook een echt gesprek aan, in plaats van antwoorden te geven op de vragen.

En verkijk je niet op de voorbereiding!

Heel veel mensen denken altijd, oooh, dat weet ik wel. Ik kan wel met een voorbeeld komen tijdens het gesprek, ze denken wat uit en laten het hierbij. En wat gebeurt er tijdens het gesprek: een blackout, of een onvolledig antwoord, of niet goed kunnen antwoorden op doorvragen. De spanning, stukje stress en geen goede voorbereiding zorgen ervoor dat dit soort dingen gebeuren. Bereid je dus echt goed voor, schrijf je voorbeelden op en werk ze uit tot in detail!

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen