Video Solliciteren, de nieuwe hype?
07 april 2015 
4 min. leestijd

Video Solliciteren, de nieuwe hype?

Video solliciteren, wordt dit de nieuwe hype? En hoe doe je dit eigenlijk? Thuis aan de keukentafel of moet je direct denken aan flinke uitgaven? En wat ga je zeggen tijdens zo’n video? Kun je dit überhaupt wel? Enorm veel vragen rondom deze nieuwe mogelijkheid om jezelf eens flink in de aandacht te zetten. Want dat ga je doen, je geeft jezelf enorm bloot door jezelf te ‘verkopen’ tijdens een video. Momenteel is het nog enorm onderscheidend en ik moet eerlijk bekennen: ik denk dat dit het ook blijft. Veel mensen hebben moeite met deze manier van zichzelf presenteren en het is natuurlijk ook heel eng. Laten we eerst eens kijken naar de mogelijkheden van Video Solliciteren!

Mogelijkheden van Video Solliciteren

Er zijn verschillende mogelijkheden om jezelf als persoon, inclusief je expertise en ervaringen te presenteren middels video. En met deze mogelijkheden zijn hier ook verschillende kosten aan verbonden. Het ligt er dus volledig aan wat jij wilt, bij wat voor een bedrijf je gaat solliciteren en wat jij durft en wilt doen.

Je motivatie in videovorm

Motivatiebrief-Video-solliciterenIn plaats van je motivatie te typen, kun je deze middels een video laten zien. Deze manier van video solliciteren, zal dus ook je hele geschreven motivatiebrief vervangen. Het voordeel van op deze manier video te gebruiken, is dat diegene direct kan zien wat voor een persoon jij bent. Hoe kom je over, hoe communiceer je, hoe is je spontane reactie, hoe verkoop jij jezelf. Je geeft jezelf enorm ‘bloot’ en je stelt je hiermee kwetsbaar op, omdat die Recruiter, of wie jouw video sollicitatie ook ontvangt en bekijkt, een mening over jou kan gaan vormen, die normaliter tijdens het eerste gesprek wordt gevormd.

  • Een groot voordeel hiervan is dat jij waarschijnlijk één van de weinige bent die op deze manier solliciteert. Je valt op en je kunt echt zeggen wat je wilt zeggen tijdens deze video.
  • Een nadeel van deze manier van solliciteren, is omdat er direct een mening gevormd kan worden over jou als persoon, je hier geen ‘weerwoord’ op kan hebben. Een video is een eenzijdige manier van communiceren. Jij vertelt. Zij luisteren en bekijken. Punt.
  • En weer een voordeel hiervan is echter wel weer dat jij jezelf tijd en energie bespaart. Als zij naar aanleiding van jouw video vinden dat je niet binnen het team / bedrijf / vacature past, dan wordt jou de moeite bespaard om langs te komen. En jij bent echt jij op de video, dit kun je niet faken (de meeste in ieder geval niet), dus je kan ervan uitgaan dat de Recruiter hier een professionele mening over vormt.

Jouw persoonlijke presentatie in video vorm

CV video solliciterenJe kan er ook voor kiezen om middels video alleen je persoonlijke ik naar voren te brengen. De achterliggende gedachte hiervan is dat je hiermee laat zien wie JIJ bent en dat je het belangrijk vind om als persoon binnen het team en het bedrijf te passen. Je kunnen en ervaring komt naar voren in je CV en een korte en krachtige geschreven motivatie.

Met video is het namelijk belangrijk om deze niet te lang te maken. Zorg ervoor dat iemand het leuk vind om jouw video te bekijken, maar niet op de helft gaat denken… pff.. ik heb nog 15 minuten te gaan!

Gebruik de video als aandachttrekker

Voeg bijvoorbeeld alleen een video toe in je mail, waarin je een leuke boodschap verkondigd. Op deze manier leg je de drempel voor jezelf wat lager, omdat je geen “hele” verhalen moet gaan vertellen, maar gebruik je toch deze unieke manier om jezelf even kort in the picture te zetten. Je kunt bijvoorbeeld een leuke quote delen, of een mooi leermoment, of juist alleen vertellen dat ze je CV en motivatie in de bijlage kunnen terugvinden.

Video in je CV

Dit vind ik persoonlijk een hele leuke! Gebruik video in je CV. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld als toelichting op een functie, onder je foto, je persoonlijk profiel. Allemaal leuke mogelijkheden om video te gebruiken, om hiermee op te vallen en om diegene echt te kunnen laten zien wie jij bent.

Kosten van video solliciteren

Kosten-video-solliciterenDe kosten voor het maken van een video die jij kunt gebruiken variëren enorm. Zelf ben ik het type die gewoon aan de keukentafel gaat zitten en er lekker op los gaat praten. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is lef, een keukentafel en een laptop met videofunctie. Het voordeel hiervan is dat de kosten laag zijn en nog veel belangrijker: per sollicitatie kun jij je video aanpassen en toespitsen op de vacature waarop je solliciteert.

Je kan het ook professioneler aanpakken, helemaal als je vindt dat deze professioneliteit bij het bedrijf hoort waarop jij solliciteert. Het enige wat ik hierbij altijd wel aangeef, is dat je niet moet vergeten dat elke Recruiter ook maar een mens is. Hoe formeel en professioneel een bedrijf ook is. In ieder geval, met deze meer professionele aanpak, moet je gauw denken aan 50 tot 450 euro per video. Dit is heel wat natuurlijk, maar dan heb je wel een professionele video die er gegarandeerd aan gaat bijdragen dat jij meer gaat opvallen. Een heel groot nadeel hiervan, is dat je je video enorm algemeen moet houden, omdat je maar 1 video maakt.

Dus gaan we met z’n allen video solliciteren?

Hoogst waarschijnlijk niet! Zoals ik in de inleiding ook al aangaf, veel mensen zijn een beetje cameraschuw en zullen dit als een enorme drempel zien. Daarbij spelen de kosten een grote rol en wat ga je nou echt zeggen op zo’n video? Als jij een beetje lef hebt (of wilt hebben) en je wilt het eens proberen, zorg er dan wel voor dat je jouw boodschap op de juiste manier overbrengt.

Wil je hier hulp bij? Kom naar mijn Video Solliciteren Workshop!

Één investering van 35 euro (vele male lager dan de gemiddelde prijs voor een video) en je kunt de rest van je leven je eigen video sollicitaties maken! Mail mij voor meer informatie hierover op cindy@cinincarriere.nl

Video solliciteren

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen