Durf jij uit je comfortzone te stappen?
14 januari 2015 
in Focus
5 min. leestijd

Durf jij uit je comfortzone te stappen?

Comfortzone. Een mooie afkadering die we vanuit ons eigen gevoel (bewust of onbewust) vormgeven. Ben jij hier weleens bewust mee bezig? En wat doet zo’n comfortzone met jou? Heel veel personen denken hier nooit echt over na, en doen ze dit wel, dan schuiven ze het snel aan de kant. Want ze voelen zich wel prima in deze comfortzone en zien het nut niet om over deze afkadering heen te stappen. Terwijl, helemaal binnen je carrière, er zoveel mogelijkheden ontstaan als je net even om dat hoekje durft te gluren. Want juist als je alleen even gaat gluren, begint het te kriebelen om net wat langer te kijken…

Ontdek de grenzen van je comfortzone

De eerste uitdaging is om de grenzen van je eigen comfortzone te leren kennen. Want dat iedereen een comfortzone heeft, dat is duidelijk. Hoe groot, breed en weids die ook kan zijn, er zal altijd een bepaald moment zijn waarop je denkt: Hmm… toch even een tweede keer nadenken. Of dat hij juist heel klein is en jij bij elk nieuw project, elke nieuwe collega of elk gesprek al denkt: Hmm… eng! Het kan, het is zelfs erg realistisch. Helemaal als je nooit vanuit je omgeving wordt uitgedaagd om hieruit te stappen, kun je heel makkelijk blijven hangen en zelfs deze comfortzone verkleinen en verkleinen en verkleinen. Zonde natuurlijk, want als ik iets heb geleerd de afgelopen maanden, is dat je veel meer aan kunt dan je eigenlijk denkt.

Dus hoe kun je deze grenzen nou goed leren kennen?

Analyseer jezelf

Comfortzone leren kennenDurf naar jezelf te kijken en een moment per dag te nemen om alles even te overdenken. Vaak kom je er dan achter dat je veel gewoontes hebt, je handelt uit routine en sta je er ook bij stil wat je lastig vond. Kijk naar die gewoontes en routines en bepaal voor jezelf of het tijd is om deze eens te doorbreken. En ga ook bij jezelf na of de dingen die je lastig vond ook echt lastig waren en hoe je hiermee bent omgegaan.

Vraag anderen hoe ze jou zien

Vaak komt het beeld dat anderen van jou hebben niet overeen met hoe jij over jezelf denkt (anderen denken vaak veel positiever over jou). Als je erachter komt hoe anderen over je denken en jou zien, dan krijg je een sterker zelfbeeld. En ga je sterker over jezelf denken, dan zul je zien dat je meer aankunt en -durft, je bewust meer naar dat beeld gaat gedragen en hierdoor sneller tegen je grenzen van je comfortzone aanloopt (en er zelfs makkelijker overheen kan stappen!).

Durf om hulp en feedback te vragen

Één van de dingen van een comfortzone en dat iedereen hier graag in blijft zitten, is omdat ze denken dat ze alles alleen moeten doen en niet om hulp mogen vragen. Fout! Je ontwikkelt en leert niet als je geen feedback en hulp van anderen krijgt. NIEMAND kan het alleen. Iedereen heeft slimme koppen, nieuwe inzichten, schoppen onder de hol nodig om vooruit te gaan. En juist als jij iets heel goed kunt omdat je het al zo lang doet (hello comfortzone!), dan is het juist weleens lekker om te vragen hoe anderen dat zouden hebben opgepakt, of gemaakt of wat zij erover denken. Hier kun je alleen maar leren!

Durf feedback te geven

Communiceren en feedback gevenWanneer jij feedback geeft, betekent dat dat je open staat voor communicatie en interactie. Dat je durft te geven en daardoor er ook open voor staat om te krijgen. Juist als jij deze manier van communiceren durft aan te gaan, zul je zien dat je erachter komt wat je fijn vindt en wat juist niet. En waarom dit zo is natuurlijk. En je leert ook de grenzen van de comfortzone van je gesprekspartner kennen. Hierdoor zul je ook zien dat iedereen een comfortzone heeft, dat dat niet erg is, maar dat het wel leuk is om hier uitdaging in te vinden.

Wat betekent een uitstapje buiten je comfortzone?

Het leren kennen van je grenzen is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar wat ga je hier nou mee opschieten? En wat gaat kun je ermee? En waarom zou je dit eigenlijk doen als je gewoon lekker op je plek zit? Er zijn allemaal redenen om lekker warm en knus in je comfortzone te blijven, maar juist die ene paar redenen om er wél uit te gaan, zullen jou laten zien hoeveel jij kan. En hoe lekker het is om trots op jezelf te zijn. En wat voor een kick het geeft als je iets wel voor elkaar hebt gekregen of gedaan wat je voorheen echt no way zou doen. Dus wat kun jij vinden buiten jouw grenzen?

Zelfwaardering

Er zijn zo ontzettend veel mensen die zichzelf onderwaarderen. Die niet door hebben wat ze eigenlijk kunnen, kennen en voor collega’s en het bedrijf kunnen betekenen als ze zichzelf net wat meer credit geven en gewoon doen. En je leert jezelf pas echt waarderen als je zélf leert wat je waard bent. En dat kan alleen door af en toe in het diepe te springen. Om zonder na te denken ja te roepen als iemand je vraagt voor een project. Om zonder alternatief ontslag te nemen op zoek naar iets beters. Om verantwoording te pakken voor nieuwe uitdagingen. Om het jaarlijkse evenement te gaan organiseren. Wat dan ook, wanneer jij iets doet wat je ‘normaal’ niet zou doen, dan verandert hoe dan ook je eigen beeld in de positieve zin van het woord. Je hebt het namelijk geprobeerd en gedaan, ongeacht de uitkomst!

Screw it, let’s do it: ontwikkel je persoonlijkheid

Een paar weken terug heb ik hier een heel artikel aan gewijd, inclusief een 26 daagse Screw it, Let’s do it uitdaging. Hierbij stelde ik mezelf de uitdaging om elke dag iets te doen waarbij ik normaal zou denken ‘hmm.. ik weet het niet’. Het antwoord op deze gedachte was: Screw it, Let’s do it. Een enorm waardevol zinnetje om je grenzen te leren kennen, maar juist om over je grenzen heen te stappen. Deze uitdaging heeft erbij voor gezorgd dat ik weer enorm veel nieuwe en waardevolle inzichten heb gekregen over mezelf, over mijn gedrag én over mijn gedachten. Ik vind dit persoonlijk heel leuk en waardevol en ik merk echt dat ik sterker in mijn schoenen sta hierdoor.

screw-it-lets-do-it

Nieuwe mogelijkheden

Durf jij verder te kijken, te denken en te doen dan ‘normaal’, dan zul je zien dat de wereld voor je open ligt. Er zijn zo veel leuke mogelijkheden, zo veel leuke mensen, zo veel mooie momenten en zo veel kansen die buiten jouw comfortzone liggen, dat je eigenlijk niet weet waar je zou moeten beginnen. En ik snap dat je denkt: maar ik heb het nu toch ook prima? En dat kan zo zijn, maar door jezelf te blijven uitdagen, te blijven ‘vernieuwen’ en te blijven ontwikkelen, zul je pas echt groeien als persoon en zul je pas echt je geluk gaan vinden.

Bye bye comfortzone?

Absoluut niet! Zoals ik al zei, het is hier wel heerlijk warm en knus en het is helemaal niet erg om hier lekker rond te hangen. Zolang je maar af en toe naar buiten gluurt, ziet wat er daar allemaal kan en er soms ook daadwerkelijk een uitstapje van maakt. En wat je dan gaat zien? Je comfortzone gaat zich vergroten. Dat wat eerst engig en ver weg leek, blijkt nu ineens de normaalste zaak van de wereld. Tijd om weer eens naar buiten te gluren dus!

Comfortzone geluk

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen