Focus (hocus pocus), per stap naar echt resultaat!
17 oktober 2014 
in Focus
6 min. leestijd

Focus (hocus pocus), per stap naar echt resultaat!

Focus, een bijzonder woord. Toen ik een paar maanden geleden met Cin in Carrière begon, ging mijn totale focus naar de outcome. Wat wilde ik dat er ging gebeuren, hoe zou het eruit moeten komen te zien, hoe kon ik mijn specialismes (trainen, schrijven en spreken) het beste naar voren laten komen. Super leuk om te doen en met jezelf en anderen te brainstormen hierover, maar op een gegeven komt er een punt dat je die eerste stap moet zetten. En die tweede, en die derde. Of het nou is met het schrijven van je CV, je sollicitatiebrief, de contractonderhandeling voorbereiden of in mijn geval Cin in Carrière. Je verlegt je focus van breed, naar smal, om die eerste stappen te kunnen maken. En dan… Hocus Pocus Focus!

Focus op het resultaat

Ik heb bij heel veel dingen dat ik niet eens nadenk voordat ik ergens aan begin. Ik begin en kijk dan verder wat er gebeurt. Mijn focus aan het begin van projecten is altijd oneindig groot. Ik heb er zin in, ben enthousiast, heb 100 ideeën en wil het liefst zo snel mogelijk aan de slag. En dus doe ik dat dan ook. Voor mij zijn dit de mooiste momenten, want ik kan mijn focus houden op het resultaat. Met het resultaat in gedachte begin ik een project, zoals de wijzen onder ons ook altijd zeggen toch? Houd altijd het resultaat in gedachte. Ik weet dat ik hier redelijk een uitzondering in ben, dat er veel personen zijn die wél eerst nadenken voordat ze beginnen, maar either way: er komt een punt dat je hoe dan ook moet beginnen.

Van begin naar stap 2

En dat echt beginnen komt nadat ik lang genoeg heb nagedacht en heb gefocust op het resultaat. Na deze fase zul je een begin moeten maken, echt stappen moeten gaan zetten Weg is de focusen je focus verleggen van breed (resultaat) naar smal (stap voor stap). En hier ligt precies mijn ontwikkelpunt. Op het moment dat ik daadwerkelijk de stappen moet gaan uitvoeren, dan blokkeert mijn creativiteit. Er komt een overload aan to do’s in mijn hoofd, waardoor ik totaal het overzicht en zin om te beginnen verlies. En wat gebeurt er: Hocus Pocus weg is Focus! Terwijl mijn enthousiasme voor het resultaat blijft, vind ik het moeilijk om met de kleine stapjes te beginnen.

De moed om ‘door die eerste stap heen te gaan’

Hier ligt vaak het probleem. Niet alleen bij mij, maar bij ontzettend veel mensen in mijn omgeving en ver daarbuiten. Focussen op het resultaat is veilig. Je mag denken en braninstormen wat jij wilt, zonder nog iets daadwerkelijk echt uit te voeren. En voer je nog niks uit, dan kan er ook geen feedback, kritiek, afwijzing, toewijzing en andere (soms ongevraagde) meningen komen. Zoals ik al zei: lekker veilig. De kracht ligt hier dus echt bij het doen, het zetten van die eerste stap van waar je ook mee bezig bent. Wil je namelijk het resultaat, dat resultaat waar jij enthousiast over bent, dan zullen die stappen gezet moeten worden.

Een paar weken terug had ik de website van Cin in Carrière klaar en mijn eerste blogs geschreven. Alleen bleef ik maar uitstellen om alles online te zetten. Dit was mijn eerste stap, het moment om live te gaan, wat ik enorm eng vond. Hierdoor verlegde ik mijn focus naar andere zaken en bleven de blogs daar ‘liggen’. Totdat iemand tegen mij zei: “Cin, zet je blogs online. Je moet door die eerste stap heen!”.

Mijn focus belofte aan mezelf

En dus heb ik die eerste stap gezet door mijn website en mijn eerste blogberichten online te zetten. En direct de tweede stap gezet door alles te delen op Social Media. Eng, maar zo leuk! En ja, iedereen gaat zich ermee bemoeien en wilt je goed bedoeld advies geven, maar dat is prima. Ik pik eruit waar ik van leren en bij de rest glimlach ik vriendelijk. Maar die eerste stap was gezet! En toen kreeg ik een enorm waardevol inzicht, inclusief mijn nieuwe focus belofte: Ga altijd terug naar de basis als je het even niet meer weet! En dat is ook wat Steve Jobs zei:

"Simple can be harder than complex: you have to work hard to get your thinking clean to make it simple"

6 stappen om onze focus te behouden

En dat is wat ik dus doe, en ook best vaak moet doen: terug gaan naar de basis. Wil ik mijn focus behouden om bij het beoogde resultaat te komen, dan zal ik stap voor stap voor moeten werken. Maar dan zal ik soms ook mijn enthousiasme, creativiteit en energie los moeten laten, want anders worden mijn stappen te groot en beland ik weer heel ergens anders. Ik heb voor mezelf een aantal punten bedacht, waardoor ik mijn focus kan krijgen én behouden.

Schrijf het eindresultaat op een post-it

Resultaat opschrijven voor focusEn zorg dat je deze altijd binnen oogbereik hebt. Doordat je je eindresultaat hebt opgeschreven, kun je dit loslaten: deze fase van brainstormen en nadenken is gedaan en afgerond. En dwaal je bij de stappen die je moet zetten weer af om na te denken over het resultaat, kijk naar je post-it en besef: zonder kleine stapjes kom ik er niet!

Bepaal de stappen die gezet moeten worden voor een stabiele basis

Je hebt nu het eindresultaat voor ogen en je weet dat je stap voor stap moet gaan werken. Maar wat zijn de stappen die jou gaan helpen om zo snel en zo goed mogelijk dit eindresultaat te behalen? Maak voor jezelf een heldere en realistische lijst met de punten die gedaan moeten worden. Als je dan op een gegeven moment weer afdwaalt of het even niet meer weet, bekijk je stappen en ga hiermee bezig.

Heb vertrouwen in jezelf

Toen ik 6 maanden ging reizen en mijn baan had opgezegd midden in de economische crisis, werd ik voor gek verklaard. Ik trok me nergens wat van aan, want ik had er vertrouwen dat het goed zou komen. Resultaat: 6 geweldige maanden en bij thuiskomt direct een super leuke baan. Heb vertrouwen in jezelf! Jij hebt een resultaat voor ogen en jij wilt dit. Dat is het belangrijkste. Als je het echt wilt, dan komt het hoe dan ook goed. En komt het niet goed? Wat is nou het ergste dat kan gebeuren (dank je wel Marcel!)?

Heel vaak voeren we bepaalde stappen niet uit, omdat we bang zijn. Bang zijn voor reacties, voor afwijzingen, voor kritiek… je hierdoor laten afleiden is heel logisch, maar zonde voor je energie. Er zijn altijd mensen die het ergens niet mee eens zijn, dingen niet leuk vinden, jou niet begrijpen of je voor gek zullen verklaren. Maakt niet uit, als jij vertrouwen hebt, laat je dan niet afleiden en doe het gewoon!

Gun jezelf afleidingstijdAfleidingstijd voor focus

Dit is wellicht een hele gekke, terwijl ik aan het schrijven ben over focus. Maar niemand kan 100% altijd gefocust zijn, dus wees niet te hard voor jezelf als je afdwaalt. Vaak komen hier trouwens weer mooie dingen uit, misschien een iets uitgebreider resultaat, een nieuwe stap die je kunt nemen of nieuwe contacten. Onthoud alleen 1 ding: Ga hierna weer terug naar de stappen voor een stabiele basis!

Geniet en wees trots

Wees je bewust van elke stap die je zet, uitvoert en afrondt. En wees hier trots op! Hoe groot of klein ook, het is een afgeronde stap! En je mag jezelf best belonen hierom!

Ga sporten!

Sporten is enorm goed voor het op orde krijgen van je gedachtes én om je creativiteit te stimuleren! Maak een wandeling, ga joggen, doe een workout of ga even lekker dansen. Je hoofd wordt leeg en je kan hierna weer lekker aan de slag.

Dus van stap 1 naar resultaat met focus

Hoe moeilijk soms ook, focus op het resultaat en op de stappen voor een stabiele basis zijn enorm belangrijk om daadwerkelijk ergens te komen. Maar als je jezelf zover hebt en daadwerkelijk de eerste, vijfde, twintigste of laatste stappen hebt gezet: jeeeh!!! Wees trots en geniet van het resultaat!

Focus

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen