Geef jij jezelf weleens ruimte om na te denken?
26 september 2015 
in Focus
3 min. leestijd

Geef jij jezelf weleens ruimte om na te denken?

Nadenken, verwerken, ontwikkelen! Zoals de meeste van jullie wellicht al weten, ik ben sinds september weer begonnen met het ‘echt’ werken. Waar ik in 1,5 jaar Cin in Carrière heb opgestart, heel veel heb gereisd, mooie dingen heb gezien en meegemaakt en mezelf weer een heel stuk beer heb leren kennen, was de koek op. Ik wilde weer dagelijks kunnen lachen, communiceren en m’n hersenen op structuur laten draaien. Ik voorzag hier ook een stroom nieuwe inspiratie en inzichten mee, wat Cin in Carrière alleen maar ten goede zou komen (is ook waar!). En daarom wil ik vandaag een enorm inzicht met je delen over de ruimte om na te denken.

Druk, druk, druk

Je kent het vast wel. Je hebt ritme, structuur, je dagen staan vol en als je dan al even een uurtje vrij hebt, ga je lekker met vriendinnen afspreken of met je lief op de bank hangen (of uiteten, wijn drinken, bios… wat je dan ook gaat doen). Bij mij was afgelopen weken precies zo. Ik was al blij als ik even op de bank kon hangen voordat ik weer moest gaan slapen!

Van totale vrijheid, naar totale structuurCindy cin in carriere reizen

Afgelopen 1,5 jaar was voor mij ultieme vrijheid ervaren. Werken waar en wanneer ik wilde (niet zo positief als je zou denken), doen waar ik zin in heb, in de zon zitten als de zon erin, je bedrijf zien groeien, maar vooral heel veel vrij zijn. Met zo’n 4 uur werken per dag was ik wel aan mijn limiet 😉 Hoewel ik zeg, niet zo positief als je zou denken, had ik dit niet willen missen. En snap ik natuurlijk ook dat je dit zelf eerst moet ervaren, voordat je me gelooft. Het klinkt namelijk ideaal. Anyway, my point is: sinds september werk ik weer 40 uur voor een baas. Ja, vrijwillig voor gekozen, want aan mijn resultaten van Cin in Carrière lag het niet.

Waarom ik dit dan heb gedaan? Zoals ik hierboven ook al zei: ik wilde weer elke dag kunnen lachen, kletsen, collega’s om me heen, structuur, weten wat ik moet doen omdat dat mijn functie is. Genoeg redenen voor mij om deze keuze te maken en inmiddels 4 weken later: I love it! Ik vind het heerlijk dat mijn wekker gaat en dat ik eruit moet. Ik vind het heerlijk om aan mijn bureautje te zitten en fijne collega’s te hebben. Ik vind het heerlijk dat er al een plan is voor mijn functie en dat ik niet elke dag zelf moet gaan bepalen wat ik vandaag eens ga doen. Dus ja, heerlijk!

En toch….

Dagelijkse bezighedenWaar ik 1,5 jaar de tijd heb gehad om over elk aspect van mijn bedrijf na te denken, uit te werken, inspiratie op te doen, meer nadenken en nog meer uitwerken, heb ik daar nu geen ruimte meer voor. Uiteraard nemen alle nieuwe processen, werkzaamheden, collega’s, klanten etc. mijn ruimte om na te denken in, wat logisch is deze periode. En ook nemen de dagelijkse dingen (die ik normaal gewoon tussendoor deed) al mijn ruimte in. Boodschappen duurt ineens 3x zo lang, omdat ik in spitstijd ga. Een werkdag is geen 8 uur, maar 10 uur met reistijd en verwerktijd. Wanneer ga je sporten, wanneer ga je opruimen, wanneer ga je slapen, wanneer ga je even ontspannen: ook al deze vraagstukken nemen ruimte in.

Dus nu merk ik enorm dat ik echt ruimte MOET maken, om na te kunnen denken. Dit kwartje viel gisteren, toen ik naar huis reed en de weg inmiddels zo vaak heb gereden dat ik (naast het goed opletten), ook een gedachtespinsel kon wijden aan de verwerking van afgelopen weken. En wat merkte ik: nu ik deze ruimte voelde, had ik enorm behoefte om deze ruimte uit te breiden. En dus heb ik vandaag her en der half uurtjes gepakt om na te denken.

Resultaat van het nadenken

En het resultaat van deze half uurtjes, was enorm veel nieuwe ideeën en inspiratie. Precies zoals ik had voorspeld van te voren, alleen dan 4 weken later (ik ben nogal ongeduldig). En niet alleen veel nieuwe ideeën en inspiratie, maar ook een enorm inzicht:

Hoe drukker je bent, des te minder ruimte je hebt om te verwerken.

Hoe minder ruimte je hebt om te verwerken, des te meer je op de automatische piloot gaat doen.

En hoe meer je op de automatische piloot gaat doen, zal dit je ontwikkeling in wat dan ook tegenhouden.

En dat is zonde! Dat is NIET waarom we met z’n allen zo druk zijn.

k

Dus dames en heren, gun jezelf wekelijks tijd om na te denken! En ga ervan uit dat er de eerste weken nog niets uitkomt, omdat je overbelast bent. Maar daarna…. je hoofd, hart en energie gaan weer stromen! Like I said: I love it!

Note voor mezelf: Neem ELKE week ruimte om na te denken, te verwerken en nog meer na te denken! Alleen dan ontwikkel ik mezelf en kan ik de groei realiseren die ik van mezelf verwacht.
Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen