Jezelf gek maken... iedereen doet het en iedereen kan het laten
10 maart 2015 
in Focus
3 min. leestijd

Jezelf gek maken... iedereen doet het en iedereen kan het laten

Jezelf gek maken om vrij weinig. En hier gek van worden. Om een kort verhaal lang te maken… Je kent het vast wel, je moet iets doen en je zit er zó tegenaan te hikken dat het maar duurt en duurt en duurt. Ondertussen wordt dit wat je moet doen groter en groter en groter, maak je jezelf gek en blijf je maar uitstellen. Totdat je jezelf over deze enorme muur heen schopt, het gewoon doet en ineens merkt dat het helemaal niet zo’n ding was. Eigenlijk helemaal niet zelfs… waar heb je je nou zo druk om gemaakt? Hoe komt het dat we onszelf gek kunnen maken? En wat voor een invloed heeft dit op ons doen, denken en handelen? En belangrijker: hoe kunnen we dit voorkomen?

In je hoofd lijkt het ook zo groot…

Toen ik een paar maanden geleden op Bali was, had ik een leuk scootertje om het eiland rond te crossen. Benzine kon je halen bij leuke tentjes op straat, die ze verkochten in Absolut Vodka flessen. Hiervan wist je gewoon dat deze benzine aangelegd was met water en duurder was dan wanneer je gewoon even naar een benzinepomp ging. Maar het was wel makkelijk natuurlijk… En toch vond ik van mezelf dat ik moest gaan tanken bij een pomp. Ik heb hier letterlijk een week over gedaan om dit te doen en op de dag dat ik het zou doen, heb ik een planning gemaakt (letterlijk!) hoe ik het zou doen.

Zo ging dit in mijn hoofd

In mijn hoofd had het leuke idee zich gepland dat tanken bij een pomp eng was: je moest snel zijn, en je moest je geld pakken en tegelijk je zadel open doen én je scooter naar voren rijden. En als je dan had getankt dan moest je je zadel nog dicht doen, je scooter weer aandoen, je geld opruimen en wegrijden. En ondertussen zou iedereen zich ergeren aan mijn onhandige, zenuwachtige gedrag en zou het alleen nog maar langer duren… Zoals je ziet, zo klinkt het ook wel een beetje eng natuurlijk!

Dus ik had bedacht dat ik ’s ochtends zou gaan tanken en mijn planning van de rest van de dag begon bij de lunch. Ik had dus de hele ochtend genomen om te tanken…. hoe belachelijk kun je het maken? Uiteraard was ik binnen 2 minuten weer weg daar, is alles goed gegaan én vonden ze me juist erg leuk omdat ik als één van de weinige blanke meisjes wel ging tanken bij een pomp.

En dus

Heb ik mezelf een week ‘gek’ gemaakt, met dit totaal onbelangrijke en makkelijke thing to do.

Hoe komt het dat je jezelf gek gaat maken?

Dit is iets wat ik me echt af vraag. Hoe komt het nou dat we onszelf zo kunnen maken, over totaal onbelangrijke dingen? Hoe komt het dat zich er een situatie in je hoofd nestelt, die eigenlijk helemaal niet overeen komt met de werkelijkheid? En dat we hier tegenop blijven hikken, todat we zien dat het wel gewoon makkelijk was. Dit is met zo ontzettend veel aspecten, van je huis schoonmaken tot het gesprek met je manager aanvragen, tot beginnen over het verlengen van je contract. Wat kun je hier zelf aan doen?

Zorg dat de drempel geen muur wordt

Dit is het allereerste advies wat ik je wil meegeven. Als jij ergens een beetje tegenop ziet, zorg dan dat je het direct gaat doen of voor jezelf bepaald wanneer je het gaat doen. Op deze manier hoef je hier niet meer aan te denken totdat je het gaat doen, want je hebt voor jezelf al besloten dat je het gaat doen. En dus wordt deze kleine drempel ook geen muur waar je tegenaan gaat blijven lopen, omdat je met jezelf al een commitment hebt gemaakt.

Praat erover met anderen

Zit jij ergens mee, praat erover met anderen. Door iets hardop uit te spreken, zul je of van jezelf horen wat een onzin het eigenlijk is dat je je hier druk over maakt, of van de andere persoon horen dat het niet zo moeilijk is als jij in je hoofd hebt zitten.

Gewoon doen

Screw it, let’s do it. Het blijft helpen om situaties sneller en zonder moeite aan te pakken, waar je je anders druk om zou maken. Wat is nou het ergste wat er kan gebeuren?

Bereid je voor

Schrijf voor jezelf op wat je gaat doen, hoe je het gaat aanpakken, wat je kunt verwachten, hoe jij wilt reageren en wat de beste situatie is. Focus je op deze kant van het verhaal en niet op de ‘enge’ kant. Doe je dit vaak en lang genoeg, dan zal dit op den duur automatisme worden en zul je ook minder last gaan hebben van jezelf.

Werk in kleine stukjes

Leg jezelf niet enorme dingen op, want dan ga je er inderdaad tegenop zien. Hak één grote situatie in kleine stappen, zodat je deze makkelijker kunt doen én eerder het gevoel hebt dat je daadwerkelijk vordering maakt. Zeg bijvoorbeeld niet tegen jezelf: voor het einde van de week moet mijn hele huis schoon en opgeruimd zijn (ik voel direct weerstand), maar plan voor morgen dat je je keuken even doet. En voor twee dagen erna de badkamer. Etc.

Maak jezelf niet gek

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Robdelft
Door

Robdelft

op 25 May 2017

Onze direkteur heeft me een aanbod gedaan om een niveau lager te gaan werken, wat ik zeer op prijs stel zo aab het einde van mijn werkzame leven. Echter mijn directie baas, 2 lagen lager zietdit niet zitten. Wat nu te doen?

Reactie plaatsen