Ademhalen, de brug naar je innerlijke krachten
11 oktober 2014 
5 min. leestijd

Ademhalen, de brug naar je innerlijke krachten

Ademhalen, het is iets wat we allemaal doen om te overleven. En dat klinkt wellicht gelijk zo dramatisch, maar het is waar… we kunnen niet zonder ademhalen. In en uit, in en uit. Het is heel simpel en we doen het automatisch. Ademhalen is trouwens een onderwerp dat veel met mij doet en waar je ook veel over zult teruglezen in mijn blogs. Vandaar vandaag een wat uitgebreidere versie, om ons bewustzijn rondom het ademhalen te vergroten en het waarom te leren. Maar onthoud dit als eerste: Jijzelf hebt 26.000 keer per dag de kans om je eigen innerlijke krachten en geluk te vergroten.

De roker vs de ademhaling

Vroeger was ik geobsedeerd door de roker. Niet zozeer door het roken zelf (nooit gedaan gelukkig), maar door de ontspanning die hierbij op het gezicht verscheen van de roker. Uiteraard was dit ook een stukje jaloezie omdat zij altijd zoveel meer pauzes hadden namen, maar die ontspanning! Hoe kan dat nou dacht ik altijd. Je stopt je lichaam vol met troep en toch is die ontspanning daar. Nu weet ik waarom: rokers moeten diep inhaleren om echt te roken. En of je nou een enorme dosis gif inhaleert hierbij of niet, dat maakt in dit geval even niet uit. Het gaat om het diep inhaleren, diep ademhalen. En zo komt die ontspanning op het gezicht. Heb je hier een sigaret voor nodig? Nee, zeker niet zelfs. Het enige wat je nodig hebt is jezelf en de kracht om jezelf een paar minuten per dag een moment te gunnen om echt adem te halen.

De oppervlakkige ademhaling

Altijd druk zijnIn de tijd waarin we leven hebben we 1 ontzettend groot voordeel. En dat is dat we alles wat er op de wereld en dichterbij huis gebeurt kunnen volgen. Facebook, Twitter, Nu.nl, Instagram… elk moment van de dag heb jij toegang tot informatie. En we hebben ook 1 ontzettend groot nadeel en dat is dat alles wat er op de wereld en dichterbij huis gebeurt kunnen volgen. Facebook, Twitter, Nu.nl, Instagram… elk moment van de dag heb jij toegang tot informatie. Dit zorgt onder andere voor de ‘trend’ dat we altijd bezig zijn en onze gedachtes en gevoelens ook altijd in beweging zijn.

We willen laten  zien wat we waard zijn, wat we doen, hoe we het doen en dat we überhaupt iets doen. Werken, sociaal zijn, tv kijken, internetten, boek lezen, studeren, het maakt niet uit, zolang je maar bezig bent. En dat is prima, ik ben net zo (druk in je hoofd of in realiteit), het zorgt er alleen wel voor dat onze ademhaling veel oppervlakkiger is geworden. We zijn ons niet meer bewust van onze ademhaling en gunnen onszelf vaak niet de tijd om even goed en diep adem te halen.

26.000 keer per dag de kans om je eigen kracht te vinden en je geluk te vergroten

Dit is één van mijn grootste inzichten van afgelopen tijd, die ik in het boek Happy for no Reason heb gelezen. Waarom 26.000 keer per dag? Omdat dit onze gemiddelde aantal ademhalingen per dag is! Met elke diepe en bewuste ademhaling vergroot je je krachten voor de vernieuwing van je cellen. En vernieuwen je cellen zich regelmatig, dan gaat je energie beter stromen. Tevens gaan je gelukschemicaliën stromen met elke diepe ademhaling. En je wordt je bewuster van wat er in je lichaam gebeurt, wat je lichaam nodig heeft, maar je wordt je ook bewuster van je omgeving en van wat jij nodig hebt. Behalve celvernieuwing, het laten stromen van de juiste energieën en het op gang brengen van je gelukschemicaliën, kom je ook tot rust en geef je jezelf een oplaadtijd.

Let op je ademhaling

De ademhaling van een Moslim ten opzichte van een niet-gelovige

Een tijdje terug heb ik ergens een cartoon gezien die me enorm is bijgebleven. Het ging om het werken op kantoor en het altijd maar doorgaan. Ik ken enorm veel personen die altijd doorwerken, geen pauzes nemen en het enorm druk hebben. Je begrijpt, het laatste waar ze aan denken is de ademhaling. Terwijl als je geen pauzes neemt en even een stapje terug doet, dan laadt je batterij zich niet op, verlies je je concentratie, je creativiteit en je vermogen om te incasseren. In deze cartoon zag je dan ook twee personen. De ene persoon, laten we er even vanuit gaan dat deze persoon geen geloof heeft, werkte continue door en je zag zijn batterij gedurende de dag leger en leger lopen. Aan het einde van de dag zat hij met een zwaar hoofd achter zijn bureau en was hij nog vrij weinig waard. De andere persoon, een Moslim, moet voor zijn geloof vijf keer per dag bidden, waarvan er twee of drie onder werktijd zijn. Deze persoon neemt hier een paar minuten de tijd voor, richt zich tot zijn geloof, neemt een stapje terug in zijn werk en is geconcentreerd op ademhaling. Wat zie je dat er gebeurt, zijn batterij laadt zich elke keer na het gebed op en kan hij weer flink (en helder) aan de slag met zijn werk!

De kracht van je ademhaling

De kracht van je ademhalingJouw ademhaling is iets waar je altijd op kunt vertrouwen, altijd op kunt terugvallen. Gebruik het in je eigen voordeel en ervaar zelf hoe het is om bewust te ademen. Ik heb zelf de ervaring dat het bewust ademen een enorme impact heeft op mijn leven, mijn carrière, mijn keuzes en mijn gedrag. Ben ik het even zat, ben ik te druk, zijn er te veel impulsen, voel ik een overload aan enthousiasme, dan richt ik me op mijn ademhaling. Ik maak mezelf er op dat moment van bewust dat mijn ademhaling kan zorgen voor dat ene antwoord of lichtpuntje of rustmoment. Voor mij maakt het eigenlijk niet uit wat het nou precies brengt, omdat ik voel dat het de juiste positieve energie naar boven brengt.

En hoe doe je dat dan, zo’n bewuste ademhaling?

Er is geen vaste manier van hoe je ademhaling moet zijn, het moet echt vanuit jezelf komen. Als jij bijvoorbeeld vijf keer per dag twee minuten bewust gaat ademhalen, dan zul je al binnen een paar dagen effect merken op je innerlijke gesteldheid. Je kan er ook voor kiezen om dit één keer per dag een kwartier te doen, of wanneer het jou het beste uitkomt. Zolang je het maar doet, zolang je je maar bewust bent van je ademhaling: diep inademen door de neus en diep uitademen door je mond, alsof je een kouwolk blaast. Als jij jezelf hier bewust van maakt en het ook bewust gaat toepassen, dan ben ik ervan overtuigd dat je meer in connectie komt met je innerlijke jij en je innerlijke krachten. En kom je hiermee in connectie, dan ga je ook de juiste keuzes voor jezelf maken op basis van je eigen gevoel.

Probeer bewust te ademen

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen