Vergroot je voorsprong door te lezen
29 oktober 2014 
2 min. leestijd

Vergroot je voorsprong door te lezen

Lezen! Één van mijn favoriete bezigheden. Ik kan totaal in de ban raken van een boek, totaal onbereikbaar worden van een boek en mezelf zo inleven in een boek dat deze zelfs mijn stemming kan beïnvloeden. Gebeurt dit, dan moet ik van mezelf (eigenlijk van mijn vriend) stoppen met lezen en back naar reality. Ook kan ik enorm geïnspireerd raken van boeken en ik heb het ook al in dit interview verteld, een onderwerp waar ik uren over kan praten is boeken! Lezen is voor mij een manier om te ontspannen en om mezelf te ontwikkelen.

En nu blijkt ook nog eens dat lezers een voorsprong hebben op niet-lezers qua empathie, inlevingsvermogen en kennis over alle onderwerpen van het leven! Wat een geluk hebben jij en ik als lezers. Maar het is nog niet te laat voor de niet-lezers onder ons, lees hier wat boeken voor jou kunnen betekenen en gun jezelf dezelfde ontwikkeling als die van lezers!

Waarom is lezen zo belangrijk voor je ontwikkeling?

Of je nou boeken leest over business, over persoonlijke ontwikkeling, literatuur of fantasie, voor je ontwikkeling in empathie en inlevingsvermogen maakt dit niet uit. Ook Aristoteles gaf dit destijds al aan door te zeggen dat onze morele vorming zich ontwikkelt door het opdoen van leeservaring. En zoals ook filosoof Jaap van Peperstraten aangeef:

Leeservaring lijkt psychologisch gezien heel veel op een echte ervaring. Je leeft je intens in de hoofdpersonen van je verhaal in en je bent betrokken bij de besluiten die ze nemen en de dilemma’s die ze moeten overwinnen.”

Door te lezen leer je te begrijpen welke gevoelens er allemaal zijn zonder dat je deze gevoelens zelf ervaart. Je leert meerdere personen en karakters kennen, je leert nieuwe en andere invalshoeken van een situatie en je leert keuzes begrijpen die jij zelf niet zou maken. Hierdoor kun je in ‘het echte leven’ je ook beter inleven in situaties, personen en gemaakte keuzes. Dit is dan ook één van de dingen die ik altijd op mijn CV zet!

En wat haal je nog meer uit lezen?

Behalve voor je ontwikkeling in inlevingsvermogen en empathie, zijn er nog een aantal grote voordelen van lezen:

Haal ontspanning uit lezen

Door te lezen, stap je even uit je eigen realiteit. Je stapt een nieuwe wereld in, waarvan jij de ‘buitenstaander’ bent en dus niet hoeft na te denken over oplossingen, situaties, vrienden, geld etc. Dit zorgt voor ontspanning en rust in je hoofd en na het lezen kun je je weer beter focussen op je eigen leven en beslissingen.

Haal emotie uit lezen

Lezen kan ontzettend grappig zijn, of ontzettend verdrietig, of ontzettend frustrerend. Door deze emoties en gevoelens te voelen tijdens het lezen en deze ook daadwerkelijk te ervaren, zul je zien dat je in het echte leven deze gevoelens ook eerder accepteert en hier sneller op kan anticiperen. Daarbij kan het soms echt heerlijk zijn om heel veel emoties te voelen die geen betrekking hebben op je eigen leven en je eigen ik.

Inspiratie en creativiteit door te lezen

Door te lezen ontdek je nieuwe gegevens, nieuwe informatie nieuwe invalshoeken en nieuwe mogelijkheden. Je wordt hoe dan ook geïnspireerd en dit heeft een positieve invloed op je creativiteit.

Lezen ontwikkelt je communicatie

Ook je eigen communicatie verbetert doordat je leest. Je woordenschat wordt groter, je interesses worden groter, je krijgt meer inzicht in zinsopbouw en je leert beter je gevoelens onder woorden te brengen. Tevens leer je door te lezen hoe je jezelf krachtiger kunt neerzetten en hoe je beter argumenten kunt formuleren.

Ga lezen!

Dus voor iedereen die (nog) niet leest: ga lezen! Gun jezelf dezelfde ontwikkeling als die van lezers. Gun jezelf ontspanning. Gun jezelf een preview in andersmans leven. Gun jezelf de kracht van lezen! Begin met een boek waar je een positief gevoel van krijgt als je het ziet, probeer elke dag vijf minuten te lezen en bouw dit verder uit naar 10 minuten, 15 minuten. Maar pas op! Straks ga je het nog leuk vinden ook! 😉

Lezen

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen