Inspiratie, waar haal jij die van jou vandaan?
08 oktober 2014 
5 min. leestijd

Inspiratie, waar haal jij die van jou vandaan?

Inspiratie, een woord dat voor mij enorm veel betekent en ook enorm veel invloed heeft op het verloop van mijn dag. Zowel in de positieve zin van het woord als in het negatieve. Soms is het daar ineens, soms is het er gewoon niet. Soms moet ik er naar zoeken, soms moet ik loslaten om het te kunnen vinden. Soms is het daar en doe ik er niks mee, soms wil ik er iets mee doen en dan is het er niet. Wat is inspiratie eigenlijk precies? Waar komt dit vandaan? Kunnen we het concreet maken? Kunnen we ervoor zorgen dat we inspiratie krijgen op de momenten dat het echt uitkomt? En hoe komt het dat het er soms wel is en andere tijden weer niet?

De herkenning van je inspiratie momenten

Voor mij is het overduidelijk wanneer ik wel of geen inspiratie heb. Heb ik het wel, dan voel ik dat van binnenuit. Het is een gevoel van enthousiasme wat er zit, ik voel het ‘branden’ en heb enorm veel zin om aan de slag te gaan. Werk is geen werk op dat moment, ik geniet en ga als een speer. Echter… wanneer ik géén inspiratie heb, dan voel ik dat ook overduidelijk. Dan word ik onrustig, kriebelig, voel ik me nutteloos en je raad het al: de inspiratie blijft nog langer uit. Omdat het mijn persoonlijkheid is om bijna alles op gevoel te beoordelen, begrijp je natuurlijk dat het mijn voorkeur heeft om veel en vaak inspiratie te hebben. Omdat ik meer wil weten over mijn inspiratie en wat voor een invloed ik hier zelf op heb en omdat ik weet hoe belangrijk inspiratie is voor de ontwikkeling van je carrière, ben ik een klein onderzoek gestart naar mijn routine van inspiratie. Ik ging dit onderzoek geheel open, zonder verwachtingen en zonder aannames in en dus liet ik mij verrassen door mijn eigen waarnemingen!

"Assumption is the mother of all fuckups" - Al Sapienza

De heerlijke definitie van inspiratieInspiratie door te ademen

Allereerst ben ik gaan opzoeken wat de definitie van inspiratie nou eigenlijk is en hier begon het direct al: boem, verrassing nummer 1! (heerlijk dit soort momenten!!). In 6 van mijn opeenvolgende bronnen lees ik dat de defenitie van inspiratie uit één woord bestaat: inademing of inblazing. Dus again, ook deze toestand wordt weer beïnvloed door ons vermogen om te ademen. Ik ben fan van wat een ademhaling allemaal kan realiseren (bijvoorbeeld je kans op geluk 26.000 keer per dag vergroten: lees hier!) Dit had ik totaal niet verwacht, maar eigenlijk is het wel heel logisch (blog over het waarom dit logisch is volgt nog!).

Wat ik verder tegenkom is dat Spiritus het Latijnse woord is dat bij inspiratie hoort en dit betekent geest. Dat inspiratie dus echt vanuit jezelf moet komen, is iets wat mij al duidelijk was, maar wordt nu ook echt bevestigd. Natuurlijk wordt je geïnspireerd door momenten, personen, gebeurtenissen en boeken, maar het moet vanuit jezelf komen om hier iets mee te doen. Je eigen bijdrage qua geest, ademhaling en toelating is dus net zo belangrijk als alle externe gebeurtenissen die jou van inspiratie voorzien.

Laat me je meenemen op mijn reis der inspiratie

De momenten waarop ik inspiratie heb, herken, gebruik of graag zou willen, zijn bij mij redelijk makkelijk te herkennen heb ik ontdekt. Het maakt niet uit waar ter wereld ik ben, deze emoties voel ik waar dan ook.

Het geluk

Wakker worden, eten en gaan! Ik heb er zin in en voel dat het een mooie dag wordt. De inspiratie die hierbij komt kijken is groot, net als mijn enthousiasme.

De onrust

Ik voel me energiek, maar waar ga ik beginnen? Zal ik gaan zwemmen, eerst werken, mediteren, sporten, koffie drinken, thuis werken of buiten… what to do? Deze onrust is een killer voor mijn inspiratie en hij besluit om maar helemaal weg te blijven.

De neutrale toestand

Ik ben bezig, maakt niet uit met wat en ik ben niet bewust geïnspireerd of niet. Hierdoor begint het juist vaak na een tijdje te kriebelen en voel ik de inspiratie op gang komen. Ik besef dat dit soort momenten er zijn om je huidige ontwikkelingen een plek te geven, zodat je kwaliteit uit je volgende inspiratie kunt halen.

Te veel energie

De energie moet mijn lichaam uit, ik moet iets fysieks doen. Sporten, fietsen, lopen… het maakt niet uit, zolang het maar bewegen en niet nadenken is. Hierna ben ik lichamelijk moe, tevreden en gelukkig. Ook dit is een moment waar bij mij mijn inspiratie begint te stromen.

Mijn momentjes

Strand nadat ik hard heb gewerkt, zonsondergang, naar de markt, gezond eten, koffie drinken, een wijntje… dit zijn de momenten die mij gelukkig maken en achteraf merk ik dat meer open sta voor inspiratie.

De paniek

De inspiratie blijft uit en ik probeer maar om deze op gang te laten komen. Hoe harder ik probeer, des te minder het lukt. Loslaten is the magic word hier, maar dat is nog niet zo makkelijk.

Wat kunnen we hiervan leren?

Naar aanleiding van mijn eigen onderzoekje naar inspiratie, mijn inspiratie, geen inspiratie en neutrale momenten, ben ik erachter gekomen dat ik zeker kracht bezit om inspiratie te stimuleren, maar dat het ook nodig is om je huidige ontwikkelingen een plek te geven en soms gewoon om alles even los te laten. Hoe je het ook went of keert, de inspiratie komt een keer terug. Heb vertrouwen in de uitkomt, zoals Bo ook zegt in dit inspirerende interview. Ik leer de momenten herkennen en waarderen en ik leer mezelf hierop te anticiperen. Ik wil graag met je delen hoe ik dit doe, zodat we hopelijk allemaal nog veel meer kunnen gaan genieten van deze momenten en nog meer uit onze carrière kunnen halen door hier op een subtiele, maar intensieve manier mee om te gaan.

Acceptatie

Accepteer je inspiratie momenten, accepteer je geen inspiratie momenten en accepteer je neutrale momenten. Ga er vanuit dat ze er met een reden zijn en dat het jou wil stimuleren in je carrièreontwikkeling. Ga je hier wel tegenaan lopen schoppen, dan bereik je het tegenover gestelde van wat je eigenlijk zou willen bereiken (been there, done that). Ik zie het tegenwoordig maar zo: mijn geen inspiratie momenten, zijn dus eigenlijk een bron om mijn inspiratie te vernieuwen en mijn eigen ontwikkeling te stimuleren.

Stimulatie

Uiteraard kun je jezelf wel stimuleren. Ik doe dit door bijvoorbeeld te mediteren op het moment dat ik onrustig en kriebelig ben. Mijn lichaam geeft aan: pak je rust, zorg voor een diepe ademhaling, zorg dat je je cellen vernieuwd in je lichaam en die chemicaliën weer gaan stromen. Luisteren naar je eigen lichaam en je gevoelens hierin respecteren is enorm belangrijk om vooruitgang te boeken in je carrière, je project, dat ene artikel dat je aan het schrijven bent, je offerte die je moet opstellen… eigenlijk in alles.

Doe waar je gelukkig van wordt

Doe jij waar iets waar je gelukkig van wordt, enthousiasme bij voelt en je geluksgevoel stimuleert, dan zul je meer open staan voor de ervaringen en gevoelens om je heen en zul je sneller je inspiratie oppikken. Zo heb ik altijd enorm veel inspiratie op het strand, terwijl ik daar ben voor mijn ontspanning en juist om alles los te laten.

Ga sporten

Sporten zorgt ervoor dat er endorfine vrij komt in je lichaam, een gelukshormoon. En ben jij gelukkig, dan zul je meer open staan voor je binnenste gevoelens. Daarbij zorgt sporten ervoor dat je fysiek uitgeput raakt, je energie op een goede manier de deur uitwerkt en dus beter in staat bent om je ‘psychische gesteldheid’ te accepteren.

Omring je met mensen, boeken en ervaringen

Deze externe factoren zullen je zeker helpen om je inspiratie op gang te brengen. Nieuwe inzichten, mooie gesprekken, interessante boeken, omgevingen, laat het over je heen komen en je zult zien dat je dit gaat combineren met je eigen gevoelens en ideeën.

En jij? Hoe ga jij om met je inspiratie?

Ik ben heel benieuwd of jij ook veel inspiratie momenten kent, of juist misschien wel weinig. Of dat je nog mooie tips of toevoegingen hebt hoe jij hiermee omgaat. Ik weet in ieder geval één ding zeker voor mezelf: hoe meer inspiratie ik heb, des te leuker ik het vind om te ontwikkelen en creëren en hoe meer ik mezelf blijf ontwikkelen!

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen